Dupa aproape doua saptamani de adevarata sarbatoare a muzicii, Festivalul si Concursul International de Canto Hariclea Darclee, desfasurat, ca in fiecare an, la Braila, s-a incheiat duminica, pe Esplanada Dunarii, cu un concert de gala. Soprana Maria
Dupa aproape doua saptamani de adevarata sarbatoare a muzicii, Festivalul si Concursul International de Canto Hariclea Darclee, desfasurat, ca in fiecare an, la Braila, s-a incheiat duminica, pe Esplanada Dunarii, cu un concert de gala. Soprana Mariana Nicolesco, inconjurata de laureatii editiei 2007 a Concursului Darclee, impreuna cu membrii juriului - carora li s-a alaturat publicul (peste 10.000 de spectatori) - au intonat faimosul Brindisi din "La Traviata" de Verdi. Festivitatea decernarii premiilor a abundat in emotii si surprize.Pentru prima data din 1997, Juriul International s-a vazut in imposibilitatea de a departaja doua soprane exceptionale. Asa incat a acordat Marele Premiu Darclee sopranei lirice Aurelia Florian, cu un repertoriu ce merge pana la belcanto dramatic, si sopranei lirico-spinto Georgeta Grigore, cu aplecare spre stilul verist. Premiul I a revenit mezzosopranei Carmen Topciu (Romania), baritonului Valeriu Caradja (Republica Moldova) si lui Bogdan Mihai (Romania), care a trecut cu brio de la repertoriul de bariton la cel de tenor.Premiul II a fost atribuit tenorului mexican Cesar Sanchez - care a abandonat, in urma cu un an, Mozarteumul din Salzburg pentru a profita, in Romania, de Atelierul Liric Continuu creat de Mariana Nicolesco -, sopranei Georgiana Marin (Romania) si basului Zoltan Nagy (Romania).Premiul III a fost acordat sopranei Iekaterina Tretiakova (Rusia), tenorului Marius Manea (Romania) si sopranei Elvana Mihal (Albania). Premiul de Excelenta i-a revenit lui Florin Cezar Ouatu (Romania), contratenor.Premiul Special al Juriului, oferit de Consiliul Local Municipal Braila, a fost atribuit mezzosopranei Bi Baoyi (China), basului Marius Bolos (Romania), baritonului Christopher Bolduc (USA), basului Pawel Lawreszuk (Polonia) si baritonului Changhyung Lee (Coreea de Sud). Ca o concluzie a acestei editii, intitulata "Europa canta cu noi" si dedicata aderarii Romaniei la UE, a fost, potrivit organizatorilor, extraordinara performanta a tinerilor artisti in capodoperele lui Donizetti. Dupa memorabilul succes de acum doi ani cu opera rossiniana Il Barbiere di Siviglia, Mariana Nicolesco a incredintat, in acest an, unor tineri interpreti cele trei opere scrise in registrul dramatic, tragic, pe care Donizetti le-a consacrat Reginelor Anna Bolena, Maria Stuarda si Elisabetta I, opere in care ea insasi a cunoscut triumful pe scenele internationale, si pe care a luat initiativa de a le prezenta pentru prima data in Romania. "A fost o seara sublima, cum nu am mai trait pana acum", a declarat marele actor Radu Beligan, prezent la reprezentatie. Iar directorul renumitei reviste de opera Orpheus din Berlin, Clauspeter Koscielny, spunea, emotionat, ca nu cunoaste un alt caz in care "o Regina a cantului, cum este Mariana Nicolesco, sa doreasca si sa reuseasca sa transfere cu atata daruire unor tineri artisti maiestria interpretarii si capacitatea de a exprima trairile personajelor la un nivel atat de inalt".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.