Cresteri importante si in IT, si in constructii Activitatile din industria prelucratoare, constructii, comert cu amanuntul si servicii vor inregistra cresteri in urmatoarele luni, comparativ cu ritmul consemnat in trimestrul al doilea, potrivit
Cresteri importante si in IT, si in constructii Activitatile din industria prelucratoare, constructii, comert cu amanuntul si servicii vor inregistra cresteri in urmatoarele luni, comparativ cu ritmul consemnat in trimestrul al doilea, potrivit unui sondaj realizat in randul managerilor de Institutul National de Statistica. Potrivit specialistilor, unele sectoare economice vor urma panta ascendenta mai rapid decat celelalte. "Este vorba de domeniul informatic, cel de consultanta, precum si cel al constructiilor", ne-a spus Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii. De asemenea, serviciile financiare vor cunoaste si ele importante cresteri. "Au intrat foarte multi bani in Romania, astfel creandu-se probleme cu gestionarea lor. Activitatea serviciilor financiare va creste semnificativ", a adaugat Nicolescu. Creste competitivitatea produselor romanesti pe piata UE In sectorul industriei, managerii estimeaza o tendinta de crestere a productiei in trimestrul al treilea, atat pentru volumul productiei din industria prelucratoare, cu un sold conjunctural de 16%, cat si pentru stocul de contracte si comenzi. Pentru exportul de produse finite se estimeaza un trend usor pozitiv, cu 6%, precum si o usoara tendinta de crestere a competitivitatii produselor romanesti pe piata Uniunii Europene, cu acelasi sold. Activitatile de constructii vor avea o tendinta pozitiva in trimestrul trei, atat ca volum al productiei cu o crestere de 33 la suta, cat si in privinta stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural 31%). Numarul angajatilor din constructii va creste in ansamblu cu 20%, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Managerii societatilor comerciale din domeniul comertului cu amanuntul estimeaza pentru urmatoarele trei luni o tendinta pozitiva a situatiei economice reprezentata de o crestere de aproape 40% a soldului conjunctural. Aceasta tendinta este sustinuta atat de evolutia ascendenta a vanzarilor de marfuri, pe total activitate de comert cu amanuntul cu o crestere de 40%, cat si de cresterea comenzilor adresate furnizorilor de marfuri. Se vor majora importurile De asemenea, pentru urmatoarele trei luni se anticipeaza o crestere a comenzilor pentru marfurile din import, cu 13 procente. In luna iulie, nivelul stocurilor de marfuri va ramane corespunzator pentru desfasurarea unei bune activitati de comert cu amanuntul, releva 91 la suta din opinii. Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o tendinta de usoara crestere a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul, cu un sold de 11%. Managerii considera ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste si ele cu 26%, dar ritmul de crestere va fi mai putin accelerat decat pana acum (55% din opinii). Situatia economica din sectorul serviciilor in ultimele trei luni a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate, cu 24%, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.