Reducerea taxei pe valoare adaugata la paine va face obiectul unei discutii intre Guvern si asociatiile producatorilor, iar o astfel de masura va trebui sa aiba ca rezultat final mentinerea pretului actual al painii, a declarat ieri premierul Cali
Reducerea taxei pe valoare adaugata la paine va face obiectul unei discutii intre Guvern si asociatiile producatorilor, iar o astfel de masura va trebui sa aiba ca rezultat final mentinerea pretului actual al painii, a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu.
Premierul si ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, au vizitat, ieri, fabrica de paine Berceni, aratand ca doresc sa afle problemele cu care se confrunta aceste unitati in contextul cresterii probabile a pretului pe piata la grau si paine, informeaza Mediafax. Tariceanu s-a referit si la propunerea ministrului Agriculturii de reducere a TVA la paine, precizand ca masura este inca analizata si va fi discutata cu reprezentantii asociatiilor producatorilor de paine. "Reducerea TVA va trebui insa sa aiba ca rezultat final mentinerea pretului actual al painii", a spus Tariceanu. El a evitat sa aprecieze daca o crestere a pretului la paine este sau nu justificata in conditiile actuale, aratand ca aceasta este dictata de mecanismele economiei de piata.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, saptamana trecuta, ca introducerea unei cote reduse de TVA la paine nu reprezinta deocamdata o decizie a Guvernului, ci o propunere ramasa la stadiul de ipoteza. "O cota redusa de TVA la paine ramane in stadiu de ipoteza", a spus Vosganian, la finalul sedintei de miercuri a Guvernului, in care a prezentat membrilor Cabinetului prima forma a proiectului de buget pentru 2008.
TVA salveaza pita
Introducerea unei cote reduse de TVA la paine a fost enumerata de ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, printre posibilele masuri pentru prevenirea cresterii pretului, ca urmare a reducerii productiei de grau, provocata de seceta. Remes a aratat insa ca majorarile de preturi anuntate de firmele de panificatie nu sunt justificate, pentru ca pretul graului nu este mare comparativ cu anii trecuti. Ulterior, ministrul si-a nuantat declaratia, precizand ca o posibila crestere a pretului painii din cauza pretului graului nu este pe deplin justificata. El a spus ca se pot lua in calcul scumpirea carburantilor si a energiei si a gazului. Reprezentantii firmelor de morarit si panificatie au declarat ca recolta redusa de grau din acest an, reprezentand circa jumatate fata de anul trecut, va determina cresterea pretului painii si produselor de panificatie, treptat, cu 5-6% pentru inceput si cumulat 30-40% pana la sfarsitul anului. Productia de grau si secara a scazut la jumatate fata de 2006, la circa 2,6 milioane de tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, centralizate dupa finalizarea recoltarii pe o suprafata de 91% din terenurile cu aceste culturi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.