Uniunea Europeana si Statele Unite au cazut de acord sa foloseasca aceleasi frecvente radio pentru sistemele de navigatie prin satelit, GPS, administrat de americani, si Galileo, care va fi fabricat de UE, informeaza Reuters, citata de NewsIn. "Aceas
Uniunea Europeana si Statele Unite au cazut de acord sa foloseasca aceleasi frecvente radio pentru sistemele de navigatie prin satelit, GPS, administrat de americani, si Galileo, care va fi fabricat de UE, informeaza Reuters, citata de NewsIn. "Aceasta intelegere va facilita adoptarea mai rapida a proiectului Galileo pe pietele globale, alaturi de GPS", a declarat directorul general pentru energie si transport din cadrul Comisiei Europene, Matthias Ruete. Acordul va proteja interesele comune de securitate, potrivit oficialilor americani si europeni. Sistemul american de pozitionare globala (GPS) este administrat de armata, iar sistemul european Galileo va fi folosit, de asemenea, pentru aparare. Satelitii americani si cei europeni vor folosi aceeasi frecventa radio, ceea ce va permite aparatelor de receptie sa primeasca semnal din partea ambelor sisteme. Reteaua americana GPS este compusa din 30 de sateliti. Uniunea Europeana si-a propus ca reteaua Galileo sa aiba 30 de sateliti pana in anul 2010, pentru ca sistemul sa fie complet functional in anul 2012. Prin combinarea tehnologiei americane si europene, sistemul de pozitionare isi va dubla numarul de sateliti, ceea ce va putea produce o imagine mai clara si mai fiabila, in special in zonele in care receptia este slaba din cauza configuratiei urbane sau geografice. Sistemele de orientare prin satelit sunt folosite pe scara larga atat in masini, vapoare si avioane, cat si in agricultura. Ministrii europeni ai transporturilor au decis in iunie sa finanteze in intregime dezvoltarea sistemului Galileo, estimat la 3,6 miliarde euro, dupa ce nu s-a ajuns la un acord cu grupul de firme private care urma sa acopere doua treimi din costuri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.