Nimeni nu stie precis cati romani lucreaza acum in strainatate. Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca 1,2 milioane romani ar lucra legal in alte tari, Ministerul Muncii crede ca ar fi vorba de peste 2 milioane, luandu-i in considerare si pe cei
Nimeni nu stie precis cati romani lucreaza acum in strainatate. Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca 1,2 milioane romani ar lucra legal in alte tari, Ministerul Muncii crede ca ar fi vorba de peste 2 milioane, luandu-i in considerare si pe cei care muncesc fara forme legale, iar Blocul National Sindical propune o cifra cu mult superioara: 3,4 milioane, incluzandu-i pe cei - extrem de numerosi, dupa aprecierile BNS - care lucreaza temporar, petrecandu-si o buna parte a timpului si in Romania.


Oricum, pentru o tara care se gandeste eventual si la viitorul ei, cifra reprezinta pur si simplu o apocalipsa: tinand cont ca 4,5 milioane sunt salariatii din Romania, lucreaza pentru alte tari aproape tot atatia (in orice caz - peste 75%) cati muncesc in Romania! Daca procesul migratiei continua - si nu exista nici semne si nici motive ca s-ar opri! - spatiul numit Romania este amenintat de extinctie ca lacas al natiunii romane.


Deocamdata, in continuarea pozitiei din ultimii 2-3 ani, clasa politica din Romania - pe mana careia se afla, vrem, nu vrem, viitorul natiunii din acest punct de vedere - exulta de fericire: piata muncii s-a detensionat, nu mai sunt probleme de somaj, romanii aflati la lucru in strainatate trimit bani in Romania care acopera in parte deficitul pur si simplu grotesc si periculos din comertul exterior si, in plus, acesti bani, pana sa ajunga sa fie cheltuiti de proprietarii lor, sunt preluati din banci de imbogatitii tranzitiei pentru a face importuri peste importuri supracostisitoare si dezmatate.


Exportul romanesc de forta de munca a devenit nu doar o sursa de profit lesnicios si consistent pentru capitalul strain pe pietele de destinatie ale migratiei, ci si, in completare, o jalnica modalitate de spoliere a saracilor romani in bejenie de catre imbogatitii tranzitiei din Romania. Toti importatori, imbogatitii tranzitiei din Romania nici macar nu resimt deficitul de forta de munca ce se asaza amenintator asupra Romaniei, pentru ca acestia traiesc din import, si nu din activitati interne pentru piata interna sau pentru piata externa (adica pentru export).


Cat o mai tine aceasta morisca in functiune nu poate spune cu precizie nimeni deocamdata. Buba va sparge insa in mod sigur. Si este posibil ca, la explozie, migratia sa devina abrupt emigratie (romanii aflati la munca in strainatate sa se stabilizeze acolo)! Ca urmare, banii trimisi acum in tara s-ar subtia pana la disparitie! Profitorii importurilor si-ar marca profiturile si ar parasi urgent Romania pentru a-si pune la adapost castigurile! Iar fraierii din tara ar ramane sa traga ponoasele! Caci n-are altcineva sa achite nota de plata decat saracii, ramasi in tara din cauza lipsei de spirit de aventura sau in numele unor iluzorii valori nationale! Se stie insa bine cine va stinge lumina!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.