Tendinta ascendenta a pietei bursiere de la inceputul saptamanii trecute a fost intrerupta de o serie de corectii, desi in primele zile indicii au atins noi maxime istorice.Analistii KTD Invest apreciaza ca piata externa a imprimat bursei romanesti u
Tendinta ascendenta a pietei bursiere de la inceputul saptamanii trecute a fost intrerupta de o serie de corectii, desi in primele zile indicii au atins noi maxime istorice.Analistii KTD Invest apreciaza ca piata externa a imprimat bursei romanesti un trend descendent, indicii scazand pe fondul unei lichiditati ridicate.Valoarea tranzactionata a scazut la 332,5 mil. lei, cu aproximativ 2 procente mai redusa decat cea a saptamanii precedente.Şedinta de luni a debutat cu scaderi pentru majoritatea emitentilor importanti ai Bursei. Dupa o perioada de cresteri moderate ale preturilor pe parcursul sedintei, la final, indicii au atins noi maxime istorice, pe fondul unei lichiditati reduse, de 20,25 mil lei. Indicele BET a marcat luni un maxim istoric de 10.813,59 puncte, dar la finalul saptamanii a scazut cu 5,45%.BET-C a deschis saptamana in crestere, dar s-a depreciat, scaderea saptamanala fiind de 5,11%.BET-FI a urcat luni pana la 95.111,02 puncte, dar a inregistrat o depreciere saptamanala de 7,6%.Valoarea medie zilnica a tranzactiilor incheiate a scazut la 66,5 mil. lei, comparativ cu 68,1 milioane lei, saptamana trecuta. Actiunile emise de Societatile de Investitii Financiare au dominat topul lichiditatii si au facut obiectul unor schimburi in valoare de 172,36 mil. lei, in crestere cu 31,4%. Aceasta a reprezentat 57,23% din rulajul total al Bursei. Dintre acestea se detaseaza SIF Oltenia, 20% din rulajul total, si SIF Moldova - 16%, informeaza KTD Invest. Bancile au fost cel mai putin afectate de corectie Societatile bancare au inregistrat o valoare totala a tranzactiilor de 35,2 milioane lei, in crestere cu aproximativ 15%, si au reprezentat 10,5% din rulajul total. BRD a fost cea mai lichida din acest segment, cu tranzactii de 18,28 milioane lei. Evolutia a fost unitara, toate cele trei banci listate inchizand saptamana in scadere de peste 1,8%. Sectorul petrolier a inregistrat tranzactii in valoare de 28,1 milioane lei, reprezentand 8,46% din rulajul total al Bursei. Evolutia la nivelul saptamanii a fost una descendenta, cu scaderi de peste 5,7%. Luni, Petrom avea perspective ascendente, dar pierderea totala a fost de 6,77%. Rompetrol a totalizat schimburi in suma de 13,3 milioane actiuni, datorate, in principal, unor schimburi de pachete in sectiunea Deal.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.