MARAMURES. Un incendiu puternic a afectat ieri o casa din localitatea maramureseana Fintesu Mic, acolo unde ploaia asteptata de sateni a venit cu foarte putina apa si cu multe pagube. Desi satenii au sarit sa stinga incendiul, care a fost provocat de un fulger, lipsa apei i-a impiedicat.

16:38 - AVIATIE UTILITARA
SIBIU. Complexul ASTRA a scos de sub tipar primul "Abecedar si dictionar etimologic" din Europa, dedicat copiilor intre 6 si 11 ani.
TIMISOARA. Elicopterele utilitare aflate in dotarea Aviatiei Utilitare Timisoara trebuie casate, pentru ca si-au incheiat orele de zbor.


16:43 - PRESEDINTIE
INAUGURARE. Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Comunitatea Evreilor din Bucuresti reinaugureaza Sinagoga Mare din Capitala, dupa o restaurare exterioara. Restaurarea acestui edificiu al cultului mozaic, situat pe Str. Adamache nr. 11, a avut loc anul acesta.
DECRET. Presedintele Traian Basescu a semnat decretele de revocare a lui Zsolt Nagy din functia de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si de numire in acest post a lui Iuliu Winkler, informeaza Administratia prezidentiala. Momentul la care Winkler va depune juramantul nu a fost precizat.


DUPA CANICULA - Romania, in sezonul incendiilor
Sute de hectare de padure si vegetatie au fost mistuite de flacari in mai multe zone din tara. Mari probleme sunt in apropierea Parcului national Domogled, unde pompierii au intervinit cu greutate. Un alt incendiu de proportii este cel din Muntii Orastiei, la granita dintre judetele Alba si Hunedoara. Tot ieri, un incendiu a izbucnit in zona Autostrazii Bucuresti-Pitesti. Circulatia rutiera pe autostrada nu a fost afectata.


MASIVUL CEAHLAU - Viperele negre s-au inmultit excesiv
Salvamontistii nemteni avertizeaza ca temperaturile ridicate din ultimele luni au favorizat inmultirea fara precedent a viperelor negre in Masivul Ceahlau, iar cuiburi de vipere au fost semnalate in preajma unora dintre cele mai circulate trasee din acest masiv, transmite Mediafax. Ei recomanda turistilor maxima prudenta in timpul ascensiunilor montane.


CRIZA - Numarul de roviniete, mult sub cerere
Livrarile de roviniete sunt sub cerere dupa ce o firma participanta la licitatia pentru tiparirea acestora a depus o contestatie, situatia urmand sa revina la normal in cel mult o saptamana, a declarat pentru Mediafax directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri (CNAD), Mihai Grecu. Referitor la situatia din vama Nadlac, unde se formeaza cozi la sensul de intrare in tara, deoarece exista un singur angajat care vinde roviniete, seful CNAD spune ca personalul va fi suplimentat.


CAZUL ZAMBACCIAN - Egalitatea in fata legii, incalcata
Curtea Constitutionala a considerat ca urmarirea penala a fostului prim-ministru Adrian Nastase in cazul Zambaccian, fara avizul prealabil, a incalcat pincipiul egalitatii in fata legii. Potrivit deciziei Curtii, diferentele facute de lege intre actualii si fostii membri ai Executivului au la baza criterii "aleatorii", care tin doar de momentul declansarii anchetei, in timpul sau dupa exercitarea mandatului. Pe baza acestei hotarari, instanta suprema ar putea trimite cazul inapoi la DNA.


IASI - Protest pe acoperisul penitenciarului
Doi detinuti, condamnati la 20 de ani de inchisoare pentru crima si, respectiv, la 19 ani pentru talharie si viol, au protestat de duminica si pana ieri dupa-amiaza pe acoperisul Penitenciarului de Maxima Siguranta de la Iasi, reclamand conditiile din inchisoare, transmite Mediafax. Duminica seara, profitand de neatentia paznicilor, detinutii au spart un lacat, au escaladat un gard, apoi s-au catarat pe un bloc de detentie. Cei doi au renuntat la protest ieri dupa-amiaza la insistentele gardienilor.


SUCEAVA - Primar amendat de veterinari
Primarul orasului Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor, a fost amendat, dupa ce inspectorii veterinari au gasit in piata din oras persoane care comercializau carne ilegal si in conditii improprii, transmite Rompres. DSV a mai dispus inchiderea halei de carne din targul din Vicovu de Sus si sanctionarea primarului orasului cu 1.000 de lei, pentru ca a permis comercializarea in spatii neautorizate. De asemenea, s-a dispus amenajarea spatiului pentru comercializarea carnii si obtinerea autorizarii sanitar-veterinare a acestui spatiu. (Nicu Amuraritei)


DEMERS PC - Videanu, reclamat la Mantale
Consilierul general al PC, Octavian Petrovici, a depus ieri la Prefectura Bucurestiului, institutie condusa de Mioara Mantale (foto), o sesizare referitoare la procedurile urmate de primarul Videanu cu privire la concediul restant din 2006. Petrovici cere sa se constate daca Videanu a incalcat legea cand si-a luat zile din concediul de anul trecut luna aceasta, desi nu era vorba de "un caz exceptional", si fara a cere aprobarea CGMB, asa cum prevede Ordonanta 80/2003 privind concediul de odihna al primarilor, viceprimarilor si presedintilor de consilii judetene.