Lupta pentru Rosia Montana este din ce in ce mai acerba, cu cat Comisia de Analiza Tehnica (n.r. - CAT, organism interministerial) a proiectului minier din Apuseni inainteaza in verificarea documentelor necesare obtinerii autorizatiei de mediu.
Lupta pentru Rosia Montana este din ce in ce mai acerba, cu cat Comisia de Analiza Tehnica (n.r. - CAT, organism interministerial) a proiectului minier din Apuseni inainteaza in verificarea documentelor necesare obtinerii autorizatiei de mediu.
Partile pro si contra proiectului apeleaza la toate mijloacele disponibile, de regula de imagine si juridice, pentru a-si sustine punctul de vedere. Intre timp, firmei i-a fost suspendat certificatul de urbanism, document necesar desfasurarii in continuare a producerilor de avizare.
La tribunal din nou
Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) considera ca suspendarea, de catre Tribunalul Cluj, a certificatului de urbanism eliberat de Consiliul Judetean Alba catre companie este netemeinica, motiv pentru care RMGC va declara recurs, se arata intr-un comunicat al companiei. Totodata, RMGC considera ca decizia tribunalului nu trebuie sa afecteze procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana, intrucat nu exista reglementari legale exprese care sa confere Ministerului Mediului dreptul de a suspenda aceasta procedura. "Atat certificatul de urbanism, cat si procedura de evaluare a impactului asupra mediului, sunt independente unele de altele, fiecare facand obiectul unor reglementari legale diferite si separate, in functie de natura si obiectul lor", precizeaza comunicatul.
In viziunea RMGC, lipsa certificatului de urbanism nu impiedica demersurile de obtinere a avizelor si acordurilor ce se solicita din acest certificat.
Suspendare cu repetitie
Tribunalul Cluj a admis, recent, cererea de suspendare a acestui certificat de urbanism eliberat pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. Cererea a fost formulata de catre Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM). Suspendarea este valabila pana la solutionarea pe fond a acestei cereri, se arata intr-un comunicat de presa al CIDRM.
Potrivit acestuia, Ministerul Mediului a anuntat, in aprilie 2006, imposibilitatea continuarii procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana, intrucat certificatul de urbanism emis in 2005 a fost suspendat. In aceste conditii, RMGC a cerut si primit un nou certificat, in 2006, care a fost si el suspendat.
Decizia Tribunalului Cluj are efecte imediate, sustine CIDRM, suspendand in consecinta si toate procedurile de autorizare care au la baza acest act.
Certificatul de urbanism suspendat fusese emis chiar pentru terenurile ce urmau sa fie destinate zonei industriale, in suprafata de 1257,31 ha.
Biserica, impotriva
Intre timp, Mitropolitul Bartolomeu Anania i-a adresat ministrului Mediului o scrisoare deschisa, in care ii cere sa foloseasca "toate parghiile legale" pe care i le ofera functia pentru salvarea Rosiei Montane de la un dezastru ecologic in cazul deschiderii exploatarii aurifere.
"Solutiile pe care va trebui sa le gandim cu totii (...) trebuie sa vizeze mai mult decat o conservare precara a acestui patrimoniu, trebuie sa ofere alternative pentru o dezvoltare durabila a zonei si a comunitatii locale, cu pastrarea echilibrului natural", i-a transmis ministrul Mediului, Korodi Attila, inaltului prelat.Proiectul minier de la Rosia Montana este promovat de RMGC, companie canadiano-romana.
Proiectul este puternic contestat pentru ca presupune utilizarea unor cantitati insemnate de cianuri, stramutarea populatiei din zona, inclusiv cateva biserici si cimitire, si afectarea unor importante vestigii istorice. (Luminita MOROIANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.