In curand, producatorii traditionali vor putea sa solicite protectia produselor agroalimentare traditionale pe piata Uniunii Europene. Aplicarea sistemului va proteja producatorii impotriva utilizarii abuzive, imitarii sau evocarii unei denumiri inre
In curand, producatorii traditionali vor putea sa solicite protectia produselor agroalimentare traditionale pe piata Uniunii Europene. Aplicarea sistemului va proteja producatorii impotriva utilizarii abuzive, imitarii sau evocarii unei denumiri inregistrate si va asigura o concurenta loiala, se arata intr-un comunicat al Executivului.Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va inregistra si va verifica documentatia depusa de producatorii traditionali pentru inregistrarea si dobandirea protectiei unui produs agroalimentar si va transmite cererile catre Uniunea Europeana."Infiintarea sistemului de protectie al indicatiilor geografice si denumirilor de origine ale produselor agricole si produselor alimentare romanesti, similar celui din statele membre ale Uniunii Europene, va permite producatorilor sa solicite inregistrarea si protectia produselor atat la nivel national, cat si in UE", se explica in comunicat.Protectia oferita de UE se realizeaza in functie de trei criterii, respectiv denumirile de origine, indicatii geografice sau caracteristici traditionale garantate.In cadrul negocierilor cu UE, Romania a solicitat si a obtinut protectie pentru tuica, horinca, turt, vinars si palinca. Exista sase tipuri de tuica protejate de UE, respectiv tuica de Zetea, Valea Milcovului, Buzau, Arges, Zalau si Ardeleneasca de Bistrita. De asemenea, este protejata horinca de Maramures, Camarzana, Seini, Chioar si de Lapus.De asemenea, Ministerul Agriculturii a elaborat, inca din 2005, o lista cu produse traditionale romanesti si a atestat aproximativ 820 de produse, pana la sfarsitul anului 2006. Pe aceasta lista se gaseste o gama larga de produse, de la branza de burduf de Bobalna, cas afumat sau jambon de Bucovina, la salam de casa Tarnavioara, pastrama de oaie, carnatii de Plescoi sau prescuri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.