Interviul dat de Traian Basescu revistei „Politique internationale" l-a facut pe Ion Iliescu sa isi arate din nou carnetul rosu de partid. Si, de asemenea, pe Adrian Nastase sa isi aminteasca despre faptul ca a dat si el cindva un interviu aceleiasi publicatii.

Ion Iliescu ii trimite o lunga, si pe alocuri comica, scrisoare lui Traian Basescu, in care ii scoate pe nas interviul dat in revista „Politique internationale", dupa care spune ca, daca ar fi invitat la Cotroceni sa dea sfaturi, ar veni cu placere, trecind de animozitatile care exista intre el si actualul presedinte al Romaniei. Adrian Nastase se baga si el spunind ca „Basescu se joaca cu focul. Are impresia ca il poate folosi pe Ion Iliescu in strainatate ca material didactic, ca sa arate cit de bun este el". Este de-a dreptul induiosator!

O paranteza: intr-un fel, e bine ca aceste doua personaje vorbesc acum asa de mult si de des. Discursurile lor publice sint un excelent dizolvant de iluzii. Sa fim seriosi si sa recunoastem ca: a) reincalzirea dosarelor Revolutiei si ale Mineriadelor scoate tot ce e mai profund, adica mai comunist, din Ion Iliescu (si asta e, vorba colegului sau de partid, Cristian Diaconescu, „trist"); b) linistea - in parte suspecta, in parte explicabila, dar nu justificabila (caci la cirma Ministerului Justitiei au revenit marii iubitori si consumatori de liniste) - de care au parte dosarele lui Adrian Nastase il face pe acesta sa isi scoata iarasi glumitele la plimbare. Inchid paranteza. Poate cititi, poate nu cititi blogul lui Adrian Nastase (oricum, nu e mare pierdere - eu citesc din interes profesional). Intr-o postare recenta, fostul sef al Guvernului reia, din alt unghi, criticile pe care Ion Iliescu i le-a adus lui Traian Basescu. Spune Nastase: „Una dintre regulile deontologice in politica - imi spunea un distins om politic francez - este sa nu-ti critici guvernul atunci cind esti in strainatate". Dupa asta, ca sa arate ce „piine a lui Dumnezeu" a pierdut Romania nealegindu-l pe el ca presedinte, Adrian Nastase povesteste ca a dat si el un interviu, in urma cu 6 ani, acelorasi reporteri, in care a vorbit nemaipomenit de frumos despre tara. Lectura paralela a celor doua interviuri ar da intelegerea faptului ca exista o „diferenta de abordare dintre un presedinte-jucator si un prim-ministru care a dorit sa construiasca si nu sa darime". Nu ma pot abtine: e, din nou, induiosator!

Asadar, spune Adrian Nastase, sa nu care cumva sa isi inchipuie Traian Basescu ca l-ar putea folosi pe Ion Iliescu drept „material didactic". Intii, sa spun ca eu vad in afirmatia fostului premier si un fel discret de a-i multumi lui Ion Iliescu pentru sfatul bun de a sta la cutie si de a tine „ciocul mic" cel putin un an; amintiti-va, I. Iliescu a spus asta imediat dupa inconfortul major pe care Nastase l-a resimtit dupa ce s-a intimplat la hotelul Confort. In al doilea rind, avertismentul dat de Nastase lui Traian Basescu este naiv. Actualul presedinte al Romaniei ii va folosi pe amindoi - si pe Iliescu, si pe Nastase - ca material didactic. Ambii sint „lectii" vii, iar Traian Basescu nu este chiar asa de neexperimentat, incit sa rateze o asemenea oportunitate care ii vine pe tava.

P.S. Adrian Nastase a fost deranjat si de faptul ca T. Basescu ii acuza in bloc pe cei de la PSD ca au furat. Cred ca aici Nastase are dreptate; or mai fi si exceptii la social-democrati. Nastase a vorbit plastic despre acuzele generalizatoare ale sefului statului: „Este inadmisibil. E ca si cum ai spune unui cartier intreg: stiti, aici traiesc numai curve". Stim din interior ca in PSD sint „curve"; ne-a spus-o Ioan Rus. Stiindu-i flerul, sa nu ne mire ca Traian Basescu va utiliza si acest fapt ca… material didactic.