Comunitatea romaneasca din satul sarb Iabucovat a trait clipe de cosmar, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce o disputa conjugala s-a transformat intr-un adevarat masacru, soldat cu nu mai putin de noua victime.
O criza de furie a fa
Comunitatea romaneasca din satul sarb Iabucovat a trait clipe de cosmar, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce o disputa conjugala s-a transformat intr-un adevarat masacru, soldat cu nu mai putin de noua victime.
O criza de furie a facut prapad, vineri seara, in randul locuitorilor satului sarb Iabucovat, populat in majoritate de cetateni de origine romana. Dupa o disputa aprinsa cu sotia, un barbat, identificat de autoritatile locale drept Nikola Radosavljevici, in varsta de 38 de ani, a iesit pe strada inarmat cu o pusca de vanatoare si, timp de o ora, a tras asupra tuturor consatenilor care i-au iesit in cale. Noua persoane, intre care si un adolescent in varsta de 15 ani si patru femei, si-au pierdut viata, alte doua fiind grav ranite, a declarat seful Politiei locale, Rodoljub Milovic, pentru postul de televiziune B92. Incidentul a mobilizat mai multe echipaje de politie, asistate de elicoptere, care au inconjurat satul Iabucovat, situat in apropiere de orasul Negoti, la aproximativ 300 de kilometri de Capitala sarba, Belgrad, si in apropiere de granita cu Romania si Bulgaria. Atacatorul a fost arestat in zorii zilei de sambata, intr-un cimitir, dupa ce a incercat sa se sinucida. "Este ranit, dar viata sa nu a fost pusa in pericol", a precizat Milovic. Radosavljevici a fost transportat ulterior la spitalul din Nis, unde a fost examinat psihologic si a primit ingrijiri medicale pentru niste rani la nivelul pieptului, precum si pentru cateva coaste rupte. "Atacatorul a refuzat sa comenteze incidentul", a adaugat o sursa medicala. Criminalul revenise din Austria in satul natal cu o saptamana in urma.
Satul Iabucovat, in stare de soc
Autoritatile sarbe au identificat cele noua persoane ucise, vineri, de Nikola Radosavljevici, a anuntat, ieri, presa locala. Politia a identificat victimele ca fiind Draginja Borongici, in varsta de 55 de ani, Branislav Borongici, de 58 de ani, Persa Bankovici, de 37 de ani, Veljko Georgevici, in varsta de 58 de ani, Dragan Georgevici, de 22 de ani, Srgean Bagikici, 15 ani, Anika Ciogici, 45 de ani, Marina Kutkurenovici, 75 de ani, si Branislav Badejevici, 30 de ani. Localnicii din Iabucovat sunt in continuare in stare de soc, relateaza postul de televiziune B92. Potrivit acestora, atacatorul, Nikola Radosavljevici, le-ar mai fi creat probleme si in trecut, fiind o fire temperamentala. "Odata, cand s-a intors din Austria, unde lucra, Radosavljevici a facut o criza de nervi intr-un autobuz. Soferul a trebuit sa opreasca si sa-l imobilizeze. Daca Politia ar fi actionat la timp si i-ar fi luat arma, poate ca tragedia nu s-ar fi intamplat", a declarat unul din consatenii lui Radosavljevici. (D.E.)
Varianta unui conflict interetnic, exclusa
Masacrului din satul sarb Iabucovat, populat in majoritate de cetateni de origine romana, nu a avut nici o legatura cu etnia victimelor, sustine presa locala. "Potrivit informatiilor oficiale, nu se pune problema vreunui conflict interetnic, mai ales ca victimele aveau atat nume sarbesti, cat si romanesti", a declarat un jurnalist al Radio-Televiziunii Zajecar. Victimele tragediei de la Iabucovat au fost inmormantate, ieri, dupa ce autoritatile sarbe au decis ca toti cei ucisi sa fie inhumati impreuna. Incidentul de vineri a fost calificat de ministrul de Interne, Dragan Jocic, drept "o tragedie imensa, fara precedent in ultimii cincizeci de ani". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.