Propunerea Ministerului Agriculturii de reducere a TVA la paine va fi analizata de Executiv, dar o eventuala masura in acest sens nu se va lua decat pentru mentinerea pretului actual.


Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri
Propunerea Ministerului Agriculturii de reducere a TVA la paine va fi analizata de Executiv, dar o eventuala masura in acest sens nu se va lua decat pentru mentinerea pretului actual.


Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca va analiza propunerea ministrului Agriculturii de reducere a TVA la paine, dupa ce va discuta cu producatorii si patronatele si asociatiile din morarit si panificatie. "Ca sa fiu bine inteles, in contextul unei presiuni pe produsele primare, pe faina, scaderea TVA trebuie sa aiba drept rezultat final mentinerea pretului painii, pentru ca altfel, sigur, cresterea pretului produselor materiei prime va avea drept rezultat majorarea pretului", a subliniat el. Premierul a vizitat ieri o fabrica de paine din Capitala, din dorinta de a vedea "ce se intampla la producatori, datorita cresterii probabile a pretului graului si a fainii pe piata". El a admis ca seceta din acest an ar putea afecta pretul painii, dar nu poate aprecia daca scumpirea este justificata sau nu. Chiar s-a "aprins" cand un ziarist l-a intrebat daca Guvernul are de gand sa ia masuri pentru a stopa cresterea pretului la paine: "Dragul meu, n-auzi ca suntem intr-o economie de piata?! Ce vrei sa fac? Romania nu o sa revina la preturi controlate. (...) Cred ca am deveni rasul Europei".


CONTROALE. Cum la preturi nu poate umbla, premierul anunta verificari la producatorii de paine, pentru ca a descoperit ca evaziunea fiscala din acest sector este uriasa. "Statisticile indica consumul de paine pe cap de locuitor in Romania 24 de kg, realitatea pare sa fie undeva de aproape cinci ori pe atat, deci peste 115 spre 120 de kg de paine pe an de locuitor", a exemplificat el. ANAF, impreuna cu inspectoratul teritorial al muncii, va demara o serie de controale in panificatie. Iar cei prinsi ca nu-si platesc darile la stat si au muncitori la negru vor fi sanctionati exemplar.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.