Media care sfredeleste coclaurii si ajunge in pustietatile mele de la Sangeru e exclusiv vizuala. Varianta scrisa ajunge rar, in forma pachetului cu salam, branza si ceapa al muncitorilor. Ea este datata de acum o luna sau un an, iar provenienta tine
Media care sfredeleste coclaurii si ajunge in pustietatile mele de la Sangeru e exclusiv vizuala. Varianta scrisa ajunge rar, in forma pachetului cu salam, branza si ceapa al muncitorilor. Ea este datata de acum o luna sau un an, iar provenienta tine de generozitatea neamurilor de la oras. Acestea strang ziare pentru impachetat, cadou rafinat destinat neamurilor de la tara pe care le viziteaza sporadic.


Televizorul, ziceam, mi-a livrat in aceasta dimineata doua stiri cutremuratoare. La iarna, suna prima, dupa ce seceta a parjolit doua treimi din Romania agricola, nu vom avea zapada. E o stire care anunta un cataclism. Deficitul de cont curent in apa al pamantului este cumplit. Iarna cu zapada era varianta de rezerva a agriculturii de supravietuire. Dumnezeu, aflu cu anticipatie, ne va confisca si iernile.
A doua stire tine de absurdul sangeros al unui ev mediu care, iata, a renascut. Pe undeva prin Banatul sarbesc un scelerat a impuscat in strada opt concetateni. I-a luat la ochi cu arma de vanatoare si i-a ucis ca pe iepuri. Vanatorul, dupa nume, e sarb. Vanatul, exclusiv romanesc. Televizorul nu-mi spune mai multe.


In lecturile mele din tinerete au figurat si unele legate de cruzimea razboaielor balcanice. Ura alimentata de principii sangvine de generatii rabufnea ucigas. Albanezul ii taia gatul sarbului cu custura pentru ca bunicul acestuia i-a violat cu trei generatii in urma o sora a mamei. Dusmania nu se stingea in timp. Tezauriza venin de vipera, sete de razbunare. Istoria cu arderile pe rug si barbariile din Evul Mediu tine de un primitivism care nu se va mai repeta, imi ziceam eu. Citeam undeva ca in razboaiele purtate de Napoleon in Spania, ceva mai incoace, fireste, in timp, soldatii lui care cadeau prizonieri erau taiati cu joagarul in doua. De vii, fireste. Erau legati mai intai de maini si de picioare intre doi copaci. Apoi se trecea la operatiunea propriu-zisa a desfacerii in doua. Soldatii spanioli se prapadeau de ras la vaietele animalice ale prizonierilor macelariti.

Omul, azi, s-a suit pe luna. Se lupta sa gaseasca leacuri impotriva cancerului. A descoperit lozinca drepturilor omului, toleranta si blandetea sunt invatate in scoli. Aiurea!


In Afganistan, tara care macar n-a iesit niciodata din Evul Mediu, vreo 20 de artisti sud-coreeni plecati voluntar sa bucure sufletul acestor oameni care n-au citit altceva decat Coranul au fost capturati de talibani. Ei risca o pedeapsa exersata deja. Taierea gatului cu cutitul. Omorarea prin decapitare este contemporana cu omorarea prin scaunul electric si stricnina.


In Romania, la Buzau, suporterii echipei oaspete Dinamo s-au cotonogit duminica cu suporterii echipei gazda, iar intre ei s-au evidentiat ciomegele de cauciuc ale jandarmilor, care au impartit dreptatea la nimereala. Pasiunea pentru un joc sportiv aduna in tribune ostiri adverse care-si imprastie reciproc maselele pe caldaram. Multi dintre soferii de azi poarta in automobil langa scaunul cu volan din fata bate de baseball. "Ce faci cu ea?", l-am intrebat pe un automobilist cu bicepsi de bivol. "Cine stie cand imi trebuie", mi-a raspuns el cu subinteles. O mama tanara din Focsani si-a inecat copilul de numai o luna tinandu-l cu capul indesat in rau pana n-a mai miscat. Un director de scoala a fost batut mar de elevi, nu se stie din ce motiv. Un popa a fost alergat pe ulita de o ceata de enoriasi enervati. Un nepot si-a legat bunica in debara pentru ca cerea prea des de mancare. Seful statului, pe cand era primar general, isi ameninta adjunctul ca ii articuleaza un cap in gura. Recent a smuls telefonul unei jurnaliste, iar comentariul din intimitate, cel care indica convingerile adanci, era unul pur rasist.

Copil fiind, credeam ca Evul Mediu, cu toata barbaria lui, a fost inchis definitiv intre copertile cartii de istorie. Evul Mediu e cu noi. Si, ce-i mai grav, Evul Mediu e in noi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.