Am citit (din nefericire, nu numai eu) comentariul semnat de dr. Radu Serban, prim-adjunctul ambasadorului Romaniei in Belgia. Textul cu pricina, aparut initial in "Tribuna Economica", a fost preluat de situl Euractiv.ro si, de aici, a obtinut o larga circulatie la Bruxelles. Este vorba despre o analiza pe care oficialul roman (care precizeaza totusi ca a scris acest material in nume propriu) o face proiectului Nabucco, sub titlul deloc angajant "Un proiect babilonic sau babilonia unui proiect".
Inceputul face insa toti banii: dupa ce anunta ca Parlamentul European a fost de acord cu propunerea Comisiei Europene de a numi patru coordonatori pe proiecte energetice, diplomatul roman anunta, condescendent, ca "faptul ca nu si-a terminat studiile universitare nu l-a impiedicat pe Josiaz Van Aarsten, fost ministru de Externe al Olandei, sa devina coordonator al proiectului Nabucco, de maxim interes pentru Romania". Este un exemplu pentru modul in care un diplomat roman la post, chiar la Bruxelles, intelege cum functioneaza jocurile politice in capitala europeana si, ca atare, chiar isi exprima simpatia, dansul ca doctor in stiinte, pentru baiatul modest intelectual care, iata, a reusit totusi in viata. Nu sunt insa foarte sigur ca acest tip de dispret voalat pentru domnul Van Aarsten va ajuta cu ceva politica romaneasca si nu stiu in ce masura un diplomat roman se poate exprima astfel, cam tot asa cum ilustra sa colega, doamna ambasador Vulpe, vorbea in termeni jignitori despre nefericitii de mexicani cu care trebuie sa aiba de-a face....
Daca diplomatul roman tot amintea de cariera lui Van Aarsten, cinstit era sa prezinte cititorilor romani si cateva alte elemente ale carierei domnului fara studii universitare terminate. N-a fost numai Ministru de Externe al Olandei, ci si al Agriculturii si seful grupului parlamentar VVD etc. De parca prima afirmatie nu ajungea pe deplin pentru a da masura fortei si inteligentei diplomatiei romanesti in actiune, domnul ministru-consilier mai adauga urmatoarele: "Sper ca, pompand energie pe conductele decizionale ale UE, comisarul Andris Piebalgs sa-i scrie lui Josiaz Van Aarsten partitura de <<bariton in opera Nabucco>>, astfel incat in 2008 sa auzim uvertura unui spectacol <<in cinci tronsoane>> pus in scena securitatii energetice europene". Informatia este senzationala, asta in caz ca este adevarata. Dar, pana acum, nimeni de la Comisia Europeana nu a confirmat ca in atributiile comisarului pe probleme energetice ar sta scrierea de partituri pentru baietii de mingi care ar fi coordonatorii de proiecte. Dimpotriva, ceea ce intelesesem noi, profanii, era tocmai invers: Comisia Europeana i-a propus pe cei patru coordonatori cu mandat deschis de a scrie ei propria partitura manageriala si a fi, astfel, oficialii cu rangul cel mai inalt, raspunzand astfel direct doar in fata Comisiei Europene.
Nu stiu daca domnul ministru Cioroianu va fi atent la acest semnal sau daca aproba acest tip de demers, poate la fel de interesant ca "dilema mexicana" in care este afundat acum. Dar, daca nu vrea sa faca ceva sau daca va considera ca asa trebuie sa joace ai nostri, asteptam cu nerabdare un alt articol al domnului Radu Serban. Si-i sugeram o alta tinta, la fel de sensibila ca prima: doamna comisar Margot Wallstrom, vicepresedinte al Comisiei Europene. Nici ea n-a terminat studii universitare si e acum la al doilea mandat de comisar european si are in spate o stralucita cariera politica in Suedia, tara sa natala. Pai sa fi fost dr. Radu Serban in comisia in care se discuta despre numirile astora doi in politica, n-ar fi ajuns saracii nici referent IV la Ministerul nostru de Externe, d-apoi ambasador ca doamna Vulpe sau ministru consilier in capitala Europei! Sarmanii, nici nu stiu ce noroc au avut!