Autoritatea de reglementare antitrust a Uniunii Europene a acuzat vineri compania americana Intel ca a incercat sa-si utilizeze cota sa apreciabila de pe piata europeana a procesoarelor pentru a influenta negativ activitatea companiei rivale AMD (Adv
Autoritatea de reglementare antitrust a Uniunii Europene a acuzat vineri compania americana Intel ca a incercat sa-si utilizeze cota sa apreciabila de pe piata europeana a procesoarelor pentru a influenta negativ activitatea companiei rivale AMD (Advanced Micro Devices), a informat Reuters, citata de NewsIn.Executivul european acuza Intel, in cel mai recent caz antitrust lansat impotriva unui grup tehnologic important, ca a incalcat prevederile legale "pentru a exclude principalul sau rival, AMD, de pe piata microprocesoarelor".Intel si AMD fabrica majoritatea procesoarelor folosite de cele peste un miliard de calculatoare personale si servere aflate in uz la nivel mondial, compania Intel detinand circa 80% din piata.Compania Intel este vinovata, potrivit Comisiei Europeane, de trei incalcari ale legislatiei antitrust, care fac parte dintr-o singura strategie anticoncurentiala. Prima acuzatie adusa companiei Intel este ca a oferit producatorilor de calculatoare reduceri de pret, cu conditia ca fabricantii sa achizitioneze cea mai mare parte din procesoare de la Intel. A doua acuzatie este ca Intel a oferit bani producatorilor de calculatoare pentru a amana sau anula lansarea unor produse care folosesc cipuri AMD. Cea de-a treia acuzatie se refera la faptul ca Intel a oferit clientilor strategici cipuri de procesoare sub pretul pietei, pentru a castiga licitatii la care participa si AMD.CE investigheaza activitatea companiei Intel de cativa ani, pentru a determina daca firma isi mentine dominanta fata de AMD folosind metode care incalca legile concurentei. Comisia Europeana poate amenda Intel, dupa analizarea raspunsului companiei, daca va considera ca acuzatiile sunt justificate. O astfel de amenda se poate ridica pana la 10% din cifra anuala de afaceri, dar analistii considera ca sansele ca penalizarea sa fie atat de ridicata sunt reduse.Oficialii Intel au respins acuzatiile si au spus ca dosarul facut de autoritatea de reglementare antitrust contine erori.Reprezentantii AMD au declarat vineri ca acuzatiile aduse Intel sunt benefice atat pentru consumatori, cat si pentru producatorii de PC-uri. AMD a castigat cota de piata in 2005 si in cea mai mare parte din 2006, dar a suferit o scadere cand Intel a lansat noi modele de procesoare si a redus preturile modelelor existente. Cota de piata a AMD la sfarsitul anului 2006 era de 25% la procesoarele de tip x86, dar a scazut la 19% pana in martie 2007, potrivit companiei de cercetare de piata Mercury Research.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.