Pentru prima data de la instalarea sa la Downing Street 10, premierul britanic Gordon Brown s-a deplasat ieri in SUA, unde urma sa se intalneasca cu presedintele american George W.Bush. Desi Brown sustine ca relatia cu Statele Unite este extrem de im
Pentru prima data de la instalarea sa la Downing Street 10, premierul britanic Gordon Brown s-a deplasat ieri in SUA, unde urma sa se intalneasca cu presedintele american George W.Bush. Desi Brown sustine ca relatia cu Statele Unite este extrem de importanta pentru Londra, Washingtonul are temeri legate de o posibila retragere prematura a trupelor britanice din Irak.
In timpul intrevederii pe care Brown a avut-o cu liderul de la Casa Alba, la resedinta prezindentiala de la Camp David, urmau sa fie abordate subiecte precum situatia din Irak, Afganistan si Orientul Mijlociu, chestiunea statutului Kosovo si schimbarile climatice.
Chiar inainte de intrevederea cu liderul de la Casa Alba, seful guvernului de la Londra a tinut sa reafime ca "este in interesul national britanic ca relatia cu Statele Unite sa fie relatia noastra bilaterala cea mai importanta". Si, a apreciat Brown, citat de BBC, legaturile dintre SUA si Marea Britanie vor fi mult mai puternice in viitor.
Comentariile recente ale unr oficiali din cadrul Cabinetului Brown au lasat sa se inteleaga ca relatiile dintre Londra si Washington nu vor mai fi, ca pe timpul lui Tony Blair, numai lapte si miere. Lordul Malloch Brown, noul ministru de Externe britanic, cunoscut pentru politica sa anti-americana, a afirmat ca Statele Unite si Marea Britanie nu vor mai sta umar la umar in ceea ce priveste politica externa si ca este timpul ca Londra sa-si reconstruiasca relatia cu liderii europeni.
Critici directe la adresa administratiei Bush a avut si un alt oficial britanic, Douglas Alexander, ministrul pentru dezvoltare internationala, care a atacat modalitatile in care americanii isi folosesc forta si a acuzat multilateralismul SUA. Daca fostul sef al Executivului britanic, Tony Blair, a fost un aliat de nadejde si un prieten apropiat al presedintelui Bush, in ceea ce-l priveste pe Gordon Brown au existat speculatii conform carora acesta intentioneaza sa pastreze o anumita distanta fata de liderul de la Casa Alba.
Semnale privind retragerea din Irak
In acest context, un consilier al premierului Brown a starnit ingrijorare la Washington, dupa ce a sugerat ca Marea Britanie, principalul aliat al SUA, ar putea sa-si retraga mai devreme trupele din Irak. Simon McDonald, consilierul sef in probleme de politica externa al sefului guvernului de la Londra a lasat impresia ca ar pregati terenul pentru o astfel de decizie ce urmeaza sa fie anuntata de Gordon Brown. La nivel declarativ semnalele care vin din partea guvernului britanic par sa nu anunte nimic cu privire la o astfel de schimbare a politicii externe, trupele britanice urmand sa ramana in Irak alaturi de cele americane pana in momentul in care se va considera ca armata irakiana este suficient de bine antrenata pentru a asigura singura securitatea tarii. In spatele acestor declaratii, oficialii americani au motive sa creada ca exista destule semnale potrivit carora o schimbare a politicii britanice in Irak este iminenta. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.