Semnal - peste 40 de milioane de bolnavi de SIDA
O echipa de cercetatori francezi a descoperit locul unde se ascunde virusul HIV/SIDA. Acesta "doarme" atat de linistit in regiunea intestinala incat nu poate fi detectat prin analize de sange.
Semnal - peste 40 de milioane de bolnavi de SIDA
O echipa de cercetatori francezi a descoperit locul unde se ascunde virusul HIV/SIDA. Acesta "doarme" atat de linistit in regiunea intestinala incat nu poate fi detectat prin analize de sange. Cu prilejul Conferintei Societatii Internationale SIDA, care a reunit la Sydney (Australia) peste 5.000 de experti din 135 de tari, o echipa de cercetatori francezi au anuntat o descoperire remarcabila: locul unde redutabilul HIV se ascunde pentru a face fata oricarui atac.   GANGLIONI LIMFATICI. Echipa coordonata de Jérôme Estaquier (Institutul Pasteur) a demonstrat ca "ganglionii limfatici din regiunea intestinala constituie principalele rezervoare ale virusului SIDA. Acesta se mentine acolo chiar si 10 ani de la momentul infectarii fara ca nici cea mai mica incarcatura virala sa reiasa la analize". Asadar, HIV sta la panda in organism fara a putea fi detectat ani la rand. Aceiasi cercetatori au mai scos la iveala ca limfocitele T (asa-numitele limfocite ucigase, capabile in mod normal sa distruga celulele infectate) nu reusesc sa controleze rezervorul viral al HIV. Virusul le distruge inainte de a ajunge la nivelul ganglionilor limfatici din zona intestinala. Acest rezervor viral bine ascuns constiuie cea mai mare piedica in eradicarea virusului HIV/SIDA, semnaleaza autorii descoperirii. Pe de o parte, persoane care fara sa stie ca sunt infectate cu HIV pot contamina alte persoane. Iar, pe de alta parte, tratamentul antiretroviral nu are mari sanse de reusita pentru ca acei ganglioni limfatici sunt surse permanente de diseminare a virusului in organism. Asa se explica de ce medicii observa ca dupa incetarea tratamentului intensiv (numit HAART) virusul SIDA reapare rapid in organism. Aceasta inmultire rapida indica existenta unui rezervor viral profund.   STRATEGII. Cercetatorii spera ca o data cu descoperirea locului unde se ascunde virusul sa dezvolte noi strategii de lupta impotriva SIDA. Preocuparile specialistilor se orienteaza acum spre gasirea unor solutii pentru a impiedica virusul SIDA sa doarma in pace in ganglioni, la adapost de orice tratament.   Eveniment international Conferinta Societatii Internationale SIDA, care s-a desfasurat in perioada 22-25 iulie la Sydney, a reprezentat cel mai mare eveniment privind combaterea SIDA. Cu acest prilej au fost prezentate cele mai recente tratamente impotriva flagelului HIV/SIDA. Totodata expertii au atras atentia asupra intensificarii masurilor de prevenire a SIDA prin informarea si educarea populatiei. Un alt subiect dezbatut in cadrul conferintei a fost cresterea finantarii pentru cercetarea in domeniul combaterii SIDA. In acest scop, in declaratia comuna a participantilor s-a cerut guvernelor ca 10% din resursele destinate cercetarii sa fie alocate combaterii SIDA.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.