Vinerea viitoare, Cotidianul se va distribui impreuna cu un CD continind o selectie din muzica lui Wagner, din Colectia „SIMFONICA", si cu o brosura despre compozitor.

Al patrulea CD din Colectia SIMFONICA, pe care Cotidianul il aduce cititorilor vineri, 3 august, la doar 7,9 lei, contine lucrari pentru orchestra: „Idila lui Siegfried", alaturi de fragmente din „Valkiria", „Rienzi", „Olandezul zburator", „Lohengrin" si „Tannhäuser" de Wagner. Inregistrarile dateaza din octombrie 1993 si au fost realizate la Biserica Saint Augustin din Londra, de catre Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta maestrului Vernon Handley.

Compozitorul, care s-a autointitulat „intruparea spiritului german", este cunoscut in intreaga lume nu numai pentru cele 13 opere ale sale si pentru numeroase alte creatii muzicale, ci si pentru faptul ca gindirea sa si-a pus puternic amprenta asupra culturii si istoriei tarii sale. Wagner a fost numit pe rind anarhist, socialist, protofascist, nationalist, vegetarian, antisemit.

Richard Wagner s-a nascut pe 12 mai 1813 la Leipzig. A studiat in orasul natal si la Dresda, luind lectii de compozitie cu Christian Theodor Weinling.

Prima sa opera de un rasunet deosebit a fost „Rienzi", inceputa in 1839 la Riga, unde era directorul muzical al Operei. „Rienzi" a avut premiera la Dresda pe 20 octombrie 1842. Opera, a carei actiune se petrecea in Imperiul Roman, avea un puternic mesaj politic si reflecta ideile revolutionare ale lui Wagner dobindite de la miscarea intelectualilor „Tinara Germanie". Urmatoarea sa opera, „Olandezul zburator" sau „Vasul fantoma", a avut premiera pe 2 ianuarie 1843 tot la Dresda, unde, in acelasi an, devine capelmaistru la curtea regelui din Sachsen. Urmatoarele sale opere, „Tannhäuser" (1845) si „Lohengrin" (1848), sint mai greu acceptate de public, din cauza elementelor inovatoare in structura dramatica si muzicala. Cu sprijinul lui Franz Liszt, acestea vor fi prezentate mai tirziu, cu succes, la Weimar.

In 1848, din pricina convingerilor sale politice, Wagner este nevoit sa ia drumul exilului. Timp de 11 ani nu s-a mai putut intoarce in tara sa natala. Pe cind se afla la Zürich, incepe lucrul la seria de opere inspirata de mitologia germanica, reunite sub titlul „Inelul Nibelungilor". In 1864, viata i s-a schimbat total. Pe tronul regatului Bavariei urcase Ludwig al II-lea, un pasionat admirator al muzicii sale, asa ca Wagner s-a putut dedica total muncii sale. Primele doua opere din ciclul Nibelungilor, „Aurul Rinului" si „Valkiria", au avut premiera la München in 1869, respectiv 1870. Cu ajutorul inaltului sau protector s-a construit Teatrul de la Bayreuth, conceput special pentru operele wagneriene. Primul festival dedicat muzicianului la Bayreuth a avut loc in 1876, cind a fost prezentat integral ciclul Nibelungilor: 18 ore de muzica, poezie si dans.

Aflati pe www.cotidianul.ro/select ce pianist s-a alaturat Filarmonicii newyorkeze