Sint criticate pentru ca storc cita emotie pot dintr-o crima, creeaza deliruri mistice din canicula si te poarta prin cele mai ascunse unghere ale trupurilor vedetelor. Li se recunoaste meritul de a fi schimbat felul in care citim si de a-i mentine alfabetizati pe cei care n-ar pune mina in veci pe o carte.

PRO • Catalin Tolontan

Spirit vizionar

Tabloidele predau citeva lectii utile presei contemporane. In primul rind, ele au fost cele care au sesizat ca textele lungi sint obositoare pentru cititorii grabiti ai acestor timpuri. Tot mai multe ziare de calitate din strainatate si-au introdus in politica editoriala restringerea numarului de semne. Apoi, tabloidele au fost cele care au introdus metatextul. Pe scurt: ele au sesizat ca noile generatii nu mai au obisnuinta lecturii secventiale, a succesiunii dintre cauza si efect. Tinerii de azi citesc pe sarite, isi concentreaza atentia pe o zona a paginii de ziar, apoi trec la alta zona, dupa modelul paginii de Internet. Acest tip de machetare, specifica tabloidelor, va schimba inclusiv infatisarea cartilor. Uitati-va cum arata astazi cartile! Din ce in ce mai multa ilustratie, grafica spectaculoasa... Daca ne referim la Romania, cel mai usor lucru e sa acuzi „Libertatea", „Cancan", „Click" si celelalte tabloide. Numai ca, intr-o tara unde ziarele se citesc de patru ori mai putin decit in Ungaria si de 12 ori mai putin decit in Scandinavia, sa citesti un ziar, fie el si un tabloid, e un act de informare si de participare la modernitate. De aceea, nu dispretuiesc tabloidele si ma amuza ori de cite ori vad cum sint puse la zid, desi participa la largirea unei piete fara a carei progresie noi, cei din industria media, ne-am sufoca.

CONTRA • Mircea Vasilescu

Exploatare emotionala

N-are rost sa injuri tabloidele atita vreme cit ele exista si sint citite de atitia oameni. Dar sint doua categorii de riscuri. Prima e ca orice intimplare devianta, sinucidere, omor, accident, e exploatata emotional la maximum, iar oamenii nu cumpara tabloidele pentru ca vor sa se informeze, ci pentru ca acestea le creeaza stari, ii conduc spre reflectii de genul „Ne-a batut Dumnezeu". Important e pina unde impingi aceasta exploatare a emotionalului, iar uneori aceasta exploatare este impinsa dincolo de responsabilitate. Apoi vine si tabloidizarea presei asa-zis serioase, care incepe sa mearga pe exploatarea detaliului si a emotiilor si pierde informatia, chiar dintr-un eveniment politic. In loc sa spui ce s-a intimplat la summitul nu stiu care, spui ca lui Sarkozy i-a cazut batista sau ca Putin nu avea batista la el. Tabloidizarea e vizibila si in revistele culturale, unii scriitori sint tratati ca vedetele, cu poze mari, cu ce iubite au mai avut. Internetul contribuie si el la tabloidizare. „Corriere de la Serra", ziarul burgheziei cumsecade din Italia, are pe Internet toate calendarele cu gagici dezbracate, in timp ce in editia tiparita nu si-ar permite niciodata sa dea asa ceva.

Razbunare cu vidanja In noiembrie anul trecut, ziaristii de la „The Sun" scriau ca Marea Britanie s-ar putea confrunta cu o epidemie de SIDA cauzata de faptul ca un numar mare de muncitori romani si bulgari vor veni sa lucreze in Insula, dupa aderarea celor doua state la UE. „The Sun" este cel mai citit ziar de limba engleza din lume, cu un tiraj de peste trei milioane de exemplare si 7,8 milioane de cititori, arata Wikipedia. In 2004, indignat ca revista „VIP" l-a acuzat de infidelitate, Serban Huidu de la „Cronica Circotasilor" a inchiriat o vidanja pe care a desertat-o in fata redactiei „VIP".