Intr-o intrunire pe care a avut-o cu un grup de 400 de preoti, Suveranul Pontif, aflat la sfarsitul vacantei petrecute in nordul Italiei, a tinut sa abordeze subiectul dezbaterilor aprinse care au loc in unele tari, in special in SUA si Germania, intre sustinatorii teoriei evolutiei si cei ai creationismului, concept teologic potrivit caruia sufletul fiecarui individ provine, prin creatie nemijlocita, de la Dumnezeu.
"Cele doua sunt prezentate ca alternative care se exclud una pe alta. Aceasta ciocnire de idei este absurda pentru ca exista multe dovezi stiintifice in favoarea evolutionismului, care apar ca o realitate pe care trebuie sa o vedem si care ne imbogatesc intelegerea vietii", a declarat Papa. Teoria evolutiei nu raspunde insa tuturor intrebarilor si nu-l poate exclude pe Dumnezeu. "Dar aceasta teorie nu raspunde marii intrebari filozofice: de unde vin toate acestea?", a continuat Benedict al XVI-lea. Papa, care a petrecut o vacanta de trei saptamani intr-o regiune montana din nordul Italiei, a abordat si subiectul schimbarilor climaterice.
"Putem vedea, astazi, ca omul isi poate distruge fundamentul existentei sale, acest Pamant. Nu putem face ce vrem cu acest Pamant al nostru, cu ce ne-a fost incredintat... Pamantul ne vorbeste, iar noi, daca vrem sa supravietuim, trebuie sa-l ascultam, pentru a-i descifra mesajul", a atras atentia Suveranul Pontif. (D.M.)