Cintaretul spaniol, care a anuntat ca vrea sa faca la Bucuresti cel mai emotionant concert din cariera sa, a reusit, in schimb, sa se inscrie cu brio la categoria fiasco.

„Romantic Classics", titlul ultimului album Julio Iglesias, spune foarte multe despre „inovatiile" artistice pe care cintaretul le promoveaza in ultimul sau turneu. Piesele incluse pe acest disc, aproape xeroxate, au rasunat dupa prima jumatate a lunii si in orasele din Romania, cum ar fi Sibiu, Timisoara sau Bucuresti, pe care Iglesias le-a inclus pe harta sa de turneu. Chiar daca intre primele si ultimele albume ale spaniolului diferentele sint minime, numarul mare al spectatorilor veniti la concertele sale demonstreaza ca, pentru a rezista atita vreme pe piata muzicala, nu ai neaparat nevoie de originalitate si de creativitate.

Inca din anii ’70, cind a inceput sa cinte, Iglesias isi atragea fanii prin ritmurile dulceag-latine si prin imaginea de macho care l-a transformat intr-unul dintre sex-simbolurile preferate ale gospodinelor. Astazi, la mai bine de treizeci de ani de la debutul sau muzical, Iglesias foloseste, surprinzator, aceeasi reteta: cintecele romantice, aproape nelipsite din coloana sonora a nuntilor, si zimbete de revista glossy distribuite generos „paradigmei feminine a auditoriului". Mai mult decit caracterul sau cumva atemporal, muzica lui Iglesias este in contratimp: cind multi cintareti si ascultatori s-au cam saturat de cintece in limba engleza si au inceput sa mai varieze, Julio scoate un album de balade in limba engleza. Asta dupa ce a trecut si prin limba dragostei, respectiv franceza, pentru ca mesajul muzicii sale sa poata, probabil, aspira cu sanse mai mari la universalitate.

Dincolo de monotonia muzicii sale, primele concerte din Romania nu se pot incadra tocmai la capitolul reusite. Sunet de cea mai proasta calitate pina si pentru cel mai nepretentios public, piese in varianta prescurtata, ba chiar piese cintate de mai multe ori in cadrul aceluiasi spectacol. In afara de asta, interventii cit se poate de nepotrivite contextului: la finalul unuia dintre concerte, de exemplu, i-a indemnat pe spectatori sa mearga acasa si sa faca sex, in conditiile in care majoritatea erau sexagenari.