Dupa ce a vizitat marile muzee ale lumii, un medic belgian scrie despre bolile de care sufereau personajele din picturile renascentiste si baroce. Este admirata si fotografiata de sapte milioane de oameni pe an si fascineaza in continuare cu zimbetul ei misterios. Sotia comerciantului florentin de matasuri Francesco di Bartolomeo del Giocondo pare sa fi ascuns in spatele zimbetului ei un destin tragic. Medicul belgian Jan Dequeker a diagnosticat-o pe Mona Lisa cu boala care i-a adus moartea la 37 de ani. In recenta sa carte „Artistul si doctorul", el sustine ca misteriosul model al lui Leonardo ar fi suferit de hiperlipidemie, adica de un exces de lipide in singe, potrivit ziarului „Die Welt".

Doctorul Dequeker s-a plimbat mai multi ani in galeriile de arta de pe glob, surprinzind cu privirea clinicianului imaginile maestrilor artelor plastice. Reumatologul belgian a cautat mai ales plasticienii a caror pensula urma indemnurile artei realiste si ale copierii cit mai fidele a modelelor. Spre exemplu, cind a pictat-o pe Gioconda, Da Vinci a tinut sa transpuna pe pinza pina si mica umflatura a miinii drepte. Pina acum, se credea ca deformarea ar fi cauzata de oasele incheieturii, insa, la o analiza mai atenta, Dequeker a decis ca este vorba despre o acumulare de grasime sub piele. Umflatura ar fi semnul clar al unei concentratii prea mari de grasimi in singe, boala cunoscuta sub numele de hiperlipidemie. Aceasta afectiune poate conduce la boala cardiaca coronariana, posibila cauza a mortii Giocondei.

In cartea sa de patologie a personajelor pictate, reumatologul belgian transforma arta plastica intr-un adevarat teren de diagnosticare. Spre sansa lui, tiroidele inflamate sau degetele deformate de reumatism au fost reproduse cu fidelitate de pictorii realisti. Asa incit tablourile lor conteaza si pentru istoria medicinei, ajutind de pilda la detectarea precisa a epocilor dominate de artrita reumatica, informeaza „Die Welt". Cele trei gratii surprinse de penelul lui Rubens pot deveni, si ele, ilustratii potrivite pentru istoria medicala. Cele trei femei cu rotunjimi excesive sint diagnosticate cu obezitate, varice, platfus sau deformarea coloanei vertebrale. Niste etichete nu tocmai onorante pentru niste modele de frumusete.

Dupa vizitele sale prin pinacotecile lumii, doctorul Dequeker scrie si despre alte boli comune in trecut. Astfel, in tabolul lui Matthias Grünewald, „Ispitirea Sfintului Anton", el identifica in partea inferioara a grupului din tablou o figura chinuita de o tumoare, simbol al suferinzilor de intoxicatie. In fine, in plimbarile sale prin Luvru, el nu s-a oprit doar la „Mona Lisa". Reumatologul belgian a fost la fel de impresionat si de tabolul „Un batrin si nepotul sau" al lui Domenico Ghirlandaio. Nasul roz si inflamat al unchiului este semnul unei rinofime, boala cauzata de inflamarea vaselor cutanate ale nasului.