In ultimul ei videoclip, ,,Upgrade U’’, Beyonce distruge imaginea femeii „ornament de hip-hopper" la care atitea dansatoare au muncit videoclip de videoclip, tremurindu-si din greu trupurile.

Pink le-a parodiat, in „Stupid Girl", folosindu-se de o ironie de fata de cartier, dar Beyonce reuseste sa le faca uitate, servindu-se de o atitudine si o recuzita de regina. E voluptuoasa, e puternica si e gata ea sa-si upgradeze barbatul, pe Jay-Z. Care nu e sclavul, ci egalul ei, dornic la rindul sau sa o upgradeze pe ea.

Daca indragostitii cu chirie de platit isi promit soarele si luna de pe cer, Beyonce si Jay-Z, scandalos de bogati, pragmatici si rafinati, isi promit unul celuilalt echivalentele lor pamintesti: diamante (chiar in inceputul videoclipului, Beyonce tine in gura un diamant urias, care putea sa fi jucat lejer rolul de piatra principala in „Blood Diamond"), ceasuri si haine de lux.

Atit de scumpe incit majoritatea nemilionarilor nici nu au auzit de ele, iar pe site-ul MTV gasesti un articol care sa-ti explice, punct cu punct, ce-si ofera ei: ce-i Audemars Piguet (un producator de ceasuri care costa cit bugetul unui artist pentru un intreg album), cine-i Lorraine Schwarz (o celebra creatoare de bijuterii) sau unde anume se afla Amalfi Coast (in sudul Italiei).

Intr-o cronica la cel mai recent album Beyonce, „B’day", pe care se afla si piesa „Upgrade U", cintata alaturi de Jay-Z, cei de la „The Guardian" spun ca, desi acesta din urma apare doar de doua ori pe album, reuseste sa-l impregneze de ritmuri si de sexualitate bruta. „Chiar cind Jay-Z nu este prezent, tot reuseste sa scoata la iveala ceva formidabil din Beyonce, ceva care aminteste de tinara si salbatica Tina Turner."

Cei doi nu doar ca se completeaza, dar, in citeva secvente din „Upgrade U", Beyonce il si imita pe Jay- Z, imprumutind si haine, si atitudine de hip-hopper. La trei luni dupa lansarea din februarie 2007, videoclipul a ajuns number one in topul MTV Base.

Urmareste videoclipul „Upgrade U" al lui Beyonce pe www.cotidianul.ro/select