In Romania, exista decoratii pentru doua categorii profesionale ce nu au fost acordate niciodata. Nici un parlamentar nu poarta in piept insemnul "Vulturul Romaniei", care recompenseaza politicienii remarcabili. Iar functionarii, desi au o distinctie
In Romania, exista decoratii pentru doua categorii profesionale ce nu au fost acordate niciodata. Nici un parlamentar nu poarta in piept insemnul "Vulturul Romaniei", care recompenseaza politicienii remarcabili. Iar functionarii, desi au o distinctie a lor de ani buni, abia in acest an au facut prima propunere pentru a avea si ei cavalerii lor.


Ai "merite deosebite" sau "rezultate meritorii" in sport, sanatate, invatamant sau agricultura? Atunci esti candidatul ideal pentru a deveni cavaler al unui ordin, fie el "Serviciul Credincios", "Meritul Agricol", "Meritul Sanitar", acordate de statul roman. Politicienii si functionarii, desi au distinctiile lor specifice, nu se pot mandri ca le straluceste in piept vreun "Vultur al Romaniei", respectiv o "Rasplata a muncii in serviciul public".


DISTINS CAVALER. Nu exista o grila pentru care, daca o respecti, ajungi sa fii decorat. Procedura se face ierarhic. "Decoratiile se acorda la propunerea institutiilor centrale: ministere, Academia Romana. Si un ONG poate sa propuna, dar trebuie sa o faca prin intermediul unui minister care se ocupa de problema respectiva", explica secretarul de stat Gheorghe Angelescu, seful Cancelariei Ordinelor din cadrul Administratiei Prezidentiale. Aici se hotaraste daca persoana propusa merita sa fie onorata sau nu cu un insemn. Criteriile sunt un pic neclare, neexistand o grila pentru care, daca o respecti, ajungi sa fii cavaler, ofiter sau comandor al vreunui ordin. "Nu este foarte limpede ce inseamna «merite deosebite» sau «rezultate meritorii», dar noi, la cancelarie, analizam motivatia si vedem daca e o activitate deosebita", lamureste Angelescu.


PENTRU CA MERITI? Am putea sa tragem de-aici concluzia pripita ca, daca pentru parlamentari si functionari publici nu s-au facut propuneri, acestia nu merita? Explicatiile obtinute de la presedintele Camerei Deputatilor si de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) arata ca nu exista mare interes pentru o distinctie onorifica ale carei singure beneficii materiale sunt post-mortem: loc de veci si onoruri militare. Si nici acelea nu sunt sigure: criza de locuri de veci din cimitirele de stat il indeamna pe Seful Cancelariei sa se gandeasca mai degraba la un ajutor material pentru familie in cazul decesului unui decorat. "Sper sa ramana doar onorific, daca ar fi si beneficii materiale s-ar distruge", crede Angelescu, el insusi decorat cu "Serviciul Credincios" in grad de cavaler.


VULTURII PLESUVI. Conform Legii 29/2000 "semnul onorific «Vulturul Romaniei» se confera de catre Presedintele Romaniei, prin decret, in baza propunerilor de decorare individuale formulate de presedintele Camerei Deputatilor sau al Senatului". Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, spune ca motivul misterios pentru care "Vulturul" nu a fost dat pana acum nici unui parlamentar se afla la predecesorii sai. "Este posibil ca la sfarsitul acestei legislaturi sa fac cateva nominalizari", a precizat Olteanu, fara sa spuna vreun nume. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, n-ar mai avea nici o scuza, avand in vedere ca semnatura dumnealui se afla pe toate legile ce reglementeaza acordarea distinctiilor. Timp de doua saptamani ne-a fost imposibil sa obtinem o parere a acestuia despre "Vulturii Romaniei".


RETROACTIV. De la Cancelaria Ordinelor am aflat ca nu-i bai faptul ca pana acum nu s-a dat nici un vultur cu crucea in cioc si cu sabie si buzdugan in gheare. "Legea se aplica si retroactiv, din a€™90. Am incercat sa vedem cam cate persoane ar avea dreptul la «Vulturul Romaniei», dupa legislaturi, functii, si sunt destule, n-as putea preciza cate", spune Angelescu. Crede ca vor fi decorati atat de multi pe viitor cu acest insemn, incat bugetul institutiei pe care o conduce va atinge apogeul. "Bugetele sunt foarte mari la deschiderea unui ordin. Bugetul a fost foarte mare in 2000-2004. Va mai avea un varf cand se va acorda «Vulturul Romaniei»", e convins seful Cancelariei.


ALTE ORDINE. Estimari ale cheltuielilor ce va sa vie nu se pot face inca. "Trebuie intai sa vedem propunerile, altfel nu putem comanda. Ca sa faci o matrita dureaza si 5 luni", adauga Angelescu. Bugetul Cancelariei Ordinelor pe 2007 a fost, conform secretarului de stat, de 26 de miliarde. Faptul ca "Vulturul Romaniei" nu a fost acordat nici unui parlamentar nu i-a impiedicat pe alesii poporului sa obtina alte distinctii de-a lungul timpului. Crin Antonescu, Alexandru Sassu, Viorel Hrebenciuc si Norica Nicolai sunt cavaleri ai ordinelor "Serviciul Credincios" sau "Pentru Merit".


FARA RASPLATA. Functionarii nu sunt nici ei prea interesati de titluri onorifice. De la ANFP ni s-a spus ca abia anul acesta a ajuns o propunere de decorare a unor functionari din CJ Salaj. Vicepresedintele CJ Salaj Tiberiu Csoka a spus insa ca n-a auzit de asa ceva. Presedintele ANFP, Jozsef Birtalan, explica de ce sunt importante ordinele acestea care nu se dau: "Institutiile si autoritatile publice recompenseaza serviciile in serviciul public, contribuind la fidelizarea personalului angajat in administratia centrala, locala si teritoriala".


MARELE COLAN
"Presedintele Romaniei are pe perioada mandatului «Steaua Romaniei» in grad de colan, cea mai importanta distinctie oferita de statul roman. Nimeni nu mai are aceasta distinctie. Presedintele Romaniei e singura functie prin care, in mod automat, obtii o distinctie"
Gheorghe Angelescu, seful Cancelariei Ordinelor


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.