Compania americana S&T Oil Equipment&Machinery, fostul proprietar al Nitramonia care nu si-a respectat promisiunea de a sustine, in termen de 180 de zile de la preluare, activitatea societatii printr-o infuzie de capital de lucru de 300.000 d
Compania americana S&T Oil Equipment&Machinery, fostul proprietar al Nitramonia care nu si-a respectat promisiunea de a sustine, in termen de 180 de zile de la preluare, activitatea societatii printr-o infuzie de capital de lucru de 300.000 dolari, a dat in judecata Romania la Curtea de Arbitraj International de la Washington, acuzand nerespectarea contractului de privatizare incheiat in 2003. Potrivit unor surse din Ministerul Economiei si Finantelor citate de Mediafax compania americana a cerut instantei internationale sa oblige Romania la plata unor despagubiri, ca urmare a rezilierii abuzive a contractului si a divizarii ulterioare a Nitramonia. Nitramonia SA a fost privatizata la 21 martie 2003 cu firma Fletcher Group LLC (SUA), transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni realizandu-se dupa plata pretului - la 14 octombrie 2003. Doua saptamani mai tarziu, pachetul de actiuni a fost cesionat catre S&T Oil Equipment and Machinery Ltd. (SUA), reprezentata de Valerian Simirica si Chemtrans GmbH (Austria), acestia asumandu-si in solidar realizarea tuturor obligatiilor cuprinse in contract."In perioada de monitorizare postprivatizare a contractului, AVAS a avut dificultati in colaborarea cu noul proprietar si din cauza 'luptelor interne>> dintre Valerian Simirica si Mihai Tanjala, ambii sustinand ca sunt reprezentantii legali ai S&T Oil Equipment and Machinery Ltd. (SUA), reprezentantul legal al acestei societati fiind si imputernicitul Chemtrans GmbH (Austria) in relatia cu AVAS", arata un comunicat al Guvernului, precizand ca "AVAS este hotarata sa actioneze, prin toate mijloacele legale, pentru recuperarea daunelor - interese si prejudiciilor cauzate societatilor de pe platforma Nitramonia de catre fostul cumparator S&T Oil Equipment and Machinery Ltd. si Chemtrans GmbH". La 31 mai 2005, AVAS a luat act de finalizarea divizarii partiale a Nitramonia in opt societati comerciale: Nitramonia, Ntrosere, Nitrotrans, Edelweiss Hotel, Nitroservice, Nitroexplosives si Nitrocontrol. Societatile nou infiintate nu au preluat datoriile SC Nitramonia SA, acestea ramanand in patrimoniul societatii "mama".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.