Italienii nu numai ca nu dau doi bani pe radacinile pe care romanilor le place sa le considere "comune", dar ne mai si cred ca originari de prin India sau Siberia.


Povestea cu neamul nostru care se trage din Traian si Decebal, idila
Italienii nu numai ca nu dau doi bani pe radacinile pe care romanilor le place sa le considere "comune", dar ne mai si cred ca originari de prin India sau Siberia.


Povestea cu neamul nostru care se trage din Traian si Decebal, idila cu Dochia si iubirile dintre soldatii romani si femeile dace sunt putin spre deloc cunoscute de italieni. Asa ca, atunci cand calci in Italia, e bine sa nu te bazezi pe faptul ca vei fi considerat un frate latin, urmas de-al lui Traian si de-al Romei. Ci mai degraba de-al rromilor... Mai mult decat atat, un sondaj realizat la inceputul lunii de Demos si citat de presa italiana a aratat ca, dintre imigranti, italienii se tem cel mai mult de romani.


CA SUNTEM SLAVI... "O zi intreaga m-am contrazis cu patronul meu care spunea ca romanii nu sunt latini, ci slavi. Ca daca suntem de la Marea Neagra, cum sa fim latini?!", spune una din romancele care lucreaza in Italia. Este doar una din gafele pe care le fac italienii in privinta originilor noastre. Aflati in Italia ca turisti ori imigranti, nu rar veti fi intrebati, uneori fara urma de rautate sau rasism, daca romanii se trag din rromi, convingere impartasita de mare parte din italieni.

Mirarea lor va creste o data cu povestile despre radacinile noastre comune, in caz ca va apucati sa le depanati. Putini vor fi convinsi de istoria pe care, eventual, le-o veti expune, asa ca sa nu va suparati, la final, cand va va fi adresata clasica intrebare: "Dar de ce esti atat de alb, ca voi, romanii, sunteti mai colorati?!"


CA SUNTEM TUCIURII... "Si mie imi spun ca nu seman a roman, ca sunt alb si nu tuciuriu... si se mai mira si de faptul ca nu stiu rusa, ca doar «de acolo» suntem toti si mai fac ochii mari de tot cand aud ca ortodoxul e tot crestin", spune un compatriot pe forumul romanilor din Italia (www.romania-italia.info).

"Cand am spus cuiva ca studiez limba romana, multi mi-au zis «ai, aceste limbi slave sunt dificile... si apoi trebuie si sa inveti sa scrii in chirilica!»", s-a destainuit un alt imigrant. Dar nici cu geografia nu par sa stea italienii mai bine, cand vine vorba de "fratii lor latini".


CA BUCURESTIUL E LA MAREA NEAGRA... "Pe mine m-a intrebat unul daca avem apa calda si daca avem granita cu Polonia, iar fie-sa m-a intrebat daca in Bucuresti exista piscine. Un avocat m-a intrebat daca in Bucuresti am vazut vreodata zapada, iar un medic era convins ca Dracula e in Modova si ca Bucurestiul are deschidere la mare", spune alt roman.
"Cu doua luni in urma era internata o pacienta albaneza, in varsta, nu stia o boaba italiana...O colega ma striga spunandu-mi: «Vino si tradu ce spune, unde are dureri». Eu: «Pai nici eu nu inteleg albaneza»... Ea: «Cum de nu intelegi, ca doar se aseamana cu romana, sunteti si vecini»", povesteste o alta imigranta.


CA AVEM VAMPIRI PE STRADA... "Un coleg de la facultate m-a intreabat cat de frig e la noi si daca il suportam... Pai, un pic mai frig decat in Italia, zic eu, la care el: «Cum, numai atat? Pai voi nu sunteti intre Rusia si Siberia?»" - isi aminteste un student roman din Italia despre alte mirari in privinta poporului nostru.

Asa ca una din intrebarile clasice, de nivel mondial, este: "Transilvania este in Romania?" urmata de: "Eu credeam ca e in America", raspuns dat de un alt italian, n-ar mai fi de mare mirare, ca si dilemele italienilor despre vampirii care umbla pe strazi in tarisoara noastra.


INTEGRATI IN LOMBARDIA. "Dupa 1 ianuarie, o colega imi zice: «Aa, am auzit ca acum Romania a intrat in Lombardia!»... Eu: "Unde? in... Lombardia?!...poate ai vrut sa spui UE». Ea: «Pai Lombardia este in UE, deci...»", se destainuie alta romanca, pentru ca apoi sa completeze: "Poate avea dreptate, la cati romani suntem in Lombardia"...
De cele mai multe ori cand vine vorba despre originile noastre, imigrantii romani trebuie insa sa le explice italienilor ca nu se trag din rromi, care sunt o populatie care vine dintr-o cu totul alta parte a lumii. Asa ca oricine calca in Italia, imigrant sau turist, trebuie sa fie pregatit atunci cand spune ca este roman sa explice, pentru ca uneori vamesii mai uita ca e cetatean al UE, ca nu are nevoie de viza sau permis de sedere si ca istoria zice ca ne tragem de la Traian si Decebal, de pe aici, si nu din India sau Siberia.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.