Turistii vor fi informati despre calitatea apei de imbaiere si vor avea asigurata o suprafata de 8 metri patrati de plaja de persoana. Masura, spun hotelierii, ii va duce la reducerea numarului de turisti care vor alege Litoralul romanesc.

Turistii vor fi informati despre calitatea apei de imbaiere si vor avea asigurata o suprafata de 8 metri patrati de plaja de persoana. Masura, spun hotelierii, ii va duce la reducerea numarului de turisti care vor alege Litoralul romanesc.


Executivul a aprobat miercuri o hotarare de guvern privind suprafata de plaja ce trebuie asigurata unui turist. Specialistii din domeniul turismului au pareri diferite vizavi de aceast act normativ care va intra in vigoare in sezonul urmator. In timp ce unii considera obligativitatea asigurarii unei suprafete de 8 metri patrati pentru un turist un criteriu bun, altii il considera absurd sau deplasat. "Accesul pe plajele turistice romanesti este liber. Este cat se poate de ilar sa impui oamenilor sa stea la o distanta de 3 metri. Aceasta prevedere nu este una normala. Ingradirea accesului pe plaja este absurda. Ce o sa facem? Nu o sa mai primim oamenii pe plaja? Cu privire la regulile informarii turistilor despre calitatea apei putem gasi solutii. Putem face parteneriate cu primaria sau cu Ministerul Mediului, deoarece investitia este mare, iar noi nu ne-o permitem", a explicat Ciprian Constantinescu, presedintele Patronatului Industriei Hoteliere "Marea Neagra". "Cred ca suprafata asigurata pana acum, adica 3,25 metri patrati pentru un turist, era cam putin. Turistii stateau inghesuiti, iar operatorii isi puneau sezlongurile astfel incat turistul venit pe cont propriu nu mai avea unde sa-si puna prosopul. Acum cred ca va exista un spatiu mai aerisit pentru trecerea printre prosoape", a declarat Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).


AFACERE. Reprezentantii agentiilor de turism cred ca aceasta conditie va duce la scaderea numarului de turisti care vor ajunge pe Litoral. "Cred ca decizia de a asigura unui turist 8 matri patrati de plaja este putin deplasata, deoarece nu era nimeni deranjat de suprafata de 3,25 de metri patrati, cat era pana acum. Cred ca punerea in practica a acestei decizii va duce la scaderea numarului de turisti care vor veni pe Litoral. Este pacat ca autoritatile vin cu aceasta decizie in momentul in care turismul intern creste simtitor", a explicat Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor din Turism (ANAT).


LA ALTII. Nume sonore din industria turismului spun ca nicaieri in lume nu exista o astfel de conditie "stupida". "Nu ne-a consultat nimeni cu privire la aceasta hotarare de guvern, desi conform legii trebuia sa o faca. Pare facuta cam in birou. Daca nu ne consulta si fac legea din birou, sa o respecte dumnealor. Din cate stiu eu, in strainatate nu exista o astfel de conditie", a spus Ciprian Constantinescu. "In Turcia sau in Grecia nu exista reguli cu privire la asigurarea unei suprafete de plaja pentru un turist. Acolo, turistii stau la un metru unul de altul si se simt foarte bine, iar acolo, suprafata de plaja este mult mai mare decat la noi si mult mai bine amenajata", a declarat Traian Badulescu. "In strainatate exista plaje clasificate blue flag, unde conditiile sunt mai stricte, insa in rest nu exista criterii privind asigurarea unei suprafete de plaja pentru un turist", a declarat Daniel Vasilescu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin