Localnicii din Zarnesti reclama ca ursii care le distrug gospodariile provin din rezervatia de ursi Libearty.

La doar citeva zile dupa ce un urs care a atacat mai multi oameni in zona Zarnestiului, pe unul chiar omorindu-l, a fost ucis de vinatori, localnicii au intrat din nou in alerta. Un alt animal a coborit miercuri noapte in curtile oamenilor, acesta facind doar pagube materiale. Localnicii se tem pentru viata lor si, in lipsa masurilor luate de autoritati, ameninta ca vor da foc padurii in care se afla rezervatia de ursi Libearty, de unde spun ei ca vin animalele.

Viceprimarul Zarnestiului, Dorel Birladeanu, afirma ca a transmis maldare de documente catre autoritatile sanitar-veterinare, de mediu si catre Asociatia „Zaganul", care administreaza fondul de vinatoare de unde apar in ultima vreme ursii. „Saptamina trecuta am obtinut avizul pentru impuscarea a doi ursi. Pentru unul, inca mai este valabil", explica Birladeanu. El acuza Directia Sanitar-Veterinara ca nu a trimis inca un raport final despre animalul impuscat, „ca sa stim si noi daca acela era chiar ursul ucigas", si pe membrii Asociatiei „Zaganul", „pentru ca ei sint raspunzatori de intregul fond de vinatoare din acea zona".

Presedintele AVPS „Zaganul" spune, la rindul sau, ca Primaria Zarnesti ar trebui sa trimita o adresa catre Mediu. „Este adevarat ca am primit autorizatie pentru impuscarea a doi ursi, insa o putem face doar la solicitarea Mediului. Ca sa scape de responsabilitate, fiecare ocoleste cit poate sa intocmeasca hirtii", spune presedintele Vasilescu. El este convins ca ursul impuscat provine din rezervatia Libearty, inaugurata anul trecut de actorul Pierre Brice, care l-a jucat pe Winnetou pe marile ecrane. „In zona administrata de noi n-au fost ursi niciodata. De unde sa provina un urs salbatic castrat? N-am auzit sa existe astfel de cabinete in padure", afirma presedintele.

Reprezentantii Libearty sustin insa ca animalul omorit nu este al lor, desi localnicii sint convinsi ca ursii care ii terorizeaza provin de la rezervatia care se afla la nici un kilometru de casele lor. „In rezervatie se fac verificari de trei ori pe zi. Avem in grija 29 de ursi. Toti sint la locul lor. Apoi, fiecare patruped are implantat un cip inseriat. La autopsia celui impuscat, acesta nu a fost gasit", sustine Cristina Lapis, presedintele Asociatiei Milioane de Prieteni.

„Ursul impuscat era bolnav si avea leziuni interne. Hrana gasita in stomacul lui nu era una normala. Probabil comportamentul animalului s-a schimbat din cauza caldurii excesive", afirma seful DSV Brasov, Dorin Enache. In stomacul ursului impuscat au fost gasite mucuri de tigara si pene de zburatoare. Semn ca animalul a fost infometat, spun reprezentantii DSV.