Angajatii Universitatii "Constantin Brancusi" din Tg.Jiu fac parte din categoria functionarilor de stat favorizati. Sindicalistii au considerat ca salariile de 7.000 RON pe luna incasate de universitari sunt insuficiente pentru un concediu, asa ca au
Angajatii Universitatii "Constantin Brancusi" din Tg.Jiu fac parte din categoria functionarilor de stat favorizati. Sindicalistii au considerat ca salariile de 7.000 RON pe luna incasate de universitari sunt insuficiente pentru un concediu, asa ca au negociat si obtinut si prime de 150 de euro.

Suma nu este deloc mare, dar pentru 320 de salariati, aceasta se ridica la peste un miliard si jumatate de lei vechi, bani pe care institutia i-ar fi putut folosi la dotarea salilor de curs cu aparate de aer conditionat sau pentru alte cheltuieli necesare actului de invatamant. Asta in conditiile in care Guvernul a anuntat clar: "...celelalte categorii profesionale platite de la buget, cadrele didactice, personalul din sanatate, cadrele militare, magistratii, dar si persoanele care ocupa demnitati publice nu vor primi in 2007 prime de vacanta". Si daca statul nu le-a dat, angajatii universitatii si-au acordat singuri prime, din fondurile proprii.


SINGURUL CAZ. Intr-o universitate zguduita de scandaluri, cu arestari care au adus imagine proasta institutiei, cu datorii de zeci de miliarde de lei vechi si certuri interminabile intre profesori. Universitatea "Constantin Brancusi" din Targu-Jiu este singura institutie de stat in care au fost acordate astfel de prime de vacanta. Presedintele Sindicatului "Universitas", Liviu Neamtu, a explicat faptul ca acordarea primelor s-a realizat intr-un lung proces de negociere. "In perioada mai-septembrie 2006 s-a constituit Comisia Paritara de negociere a Contractului Colectiv de Munca la nivelul univesitatii, in cadrul careia s-a obtinut pentru angajatii nostri, membri sau nemembri de sindicat, o prima de vacanta in valoare neta de 337 lei (brut-477 lei)", a precizat Liviu Neamtu. Sindicalistul a confirmat faptul ca prima s-a acordat pentru toti cei 320 de angajati ai universitatii, intrucat, spune el, daca minerii beneficiaza de subventii pentru biletele la mare, s-au gandit ca nici ei nu pot ramane mai prejos. Legat de faptul ca Universitatea din Targu-Jiu este singura din tara unde au fost acordate aceste prime, Neamtu a declarat: "Acolo unde sindicatele au invins patronalul, au fost acordate primele". "In anul 2005 primele de vacanta au fost suspendate din cauza conditiilor impuse de Fondul Monetar International, iar in 2006 guvernul a interzis acordarea lor din cauza situatiei bugetare. In 2007 va fi permisa plata primelor de vacanta acelor categorii carora legea le da dreptul. Cadrele didactice, peste 350.000 la numar, nu pot primi prime de vacanta deoarece nu sunt incadrate in categoria functionarilor publici si sunt salarizate pe baza altei legi", a precizat secretarul de stat din Ministerul Finantelor Publice, Elena Doina Dascalu.

Rectorul Gorun:"dati banii inapoi!"Rectorul Universitatii "Constantin Brancusi" din Targu-Jiu, secretar general al Ministerului Educatiei si Cercetarii, Adrian Gorun, a declarat ca primele de vacanta au fost acordate de fondurile extrabugetare si ca nu este responsabil de munca altor angajati care ar fi trebuit sa vada prevederea legala. "Nu am fost de acord cu primele, altii au semnat si altii primesc bani sa verifice legalitatea acordarii acestor bani. Sunt juristi, directori economici in universitate care pentru asta sunt platiti. Trebuiau sa modifice contractul colectiv, atat timp cat a aparut un act normativ in acest sens. Voi cere o analiza clara si ii voi pune sa dea banii inapoi daca nu s-a procedat corect", a spus Adrian Gorun.



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.