Dorm pe saltele sau in corturi, n-au curent electric, n-au apa curenta - sunt optzeci de romani care asteapta, intr-o ferma parasita de langa localitatea spaniola Alfamen, sa vina cineva sa-i ia la cules. Un reportaj aparut joi in ziarul spaniol He
Dorm pe saltele sau in corturi, n-au curent electric, n-au apa curenta - sunt optzeci de romani care asteapta, intr-o ferma parasita de langa localitatea spaniola Alfamen, sa vina cineva sa-i ia la cules. Un reportaj aparut joi in ziarul spaniol Heraldo, editia de Aragon, expune conditiile in care traiesc romanii plecati sa faca bani muncind cu ziua.

Oamenii din tabara de la Alfamen se plimba prin zona de mai bine de o luna si au fost deja evacuati din alte locuri in care se instalasera. Perioada este mai dificila pentru sezonierii romani, deoarece este chiar momentul de pauza dintre sfarsitul culesului la cirese si inceputul recoltarii piersicilor, cand spaniolii nu au nevoie de muncitori "cu ziua".

Autoritatile din zona spun ca romanii din tabara sunt seriosi si nu le fac nici un fel de probleme, insa se tem ca din cauza conditiilor mizere tabara in care stau muncitorii va deveni un focar de infectie. Ca sa se spele, de exemplu, romanii au o singura solutie: sa mearga la bazinele si dusurile din oras, insa putini isi permit, pentru ca intrarea costa trei euro. Gheorghe, unul dintre romanii prezentati de jurnalistii spanioli, e din Constanta si a plecat sa munceasca alaturi de sotia sa, Daniela, care e insarcinata in opt luni. Mai au o fiica de 6 ani, iar in Romania nu se puteau intretine din salariul de 200 de euro al lui Gheorghe.
Barbatul spera ca va fi angajat cat mai curand la cules de piersici si ca va primi cinci euro pe ora de lucru.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.