Temperaturile extreme de anul acesta au adus amenzi de la Inspectia Muncii patronilor care nu au asigurat confortul pentru angajati.

Aproape 400.000 de euro, echivalentul a peste un milion de lei, este suma colectata din amenzile date
Temperaturile extreme de anul acesta au adus amenzi de la Inspectia Muncii patronilor care nu au asigurat confortul pentru angajati.

Aproape 400.000 de euro, echivalentul a peste un milion de lei, este suma colectata din amenzile date de Inspectia Muncii in ultima luna angajatorilor care nu au respectat legislatia privind masurile pe timp de canicula. Reprezentantii institutiei cu rol de control spun ca in nici o vara de pina acum nu s-au mai dat amenzi in valoare atit de mare, dar este si prima data cind Romania a fost sub cod rosu.

Intr-o luna, din 22 iunie si pina miercuri, 25 iulie 2007, 4.302 unitati au fost controlate si s-au aplicat peste 4.000 de masuri de remediere, aproape 600 de avertismente contraventionale si peste 250 de amenzi. In total, inspectorii au varsat la bugetul statului aproape 1,2 milioane de lei din neregulile patronilor, potrivit raportului realizat de Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat adjunct la Inspectia Muncii.

Mai mult de jumatate din cuantumul total al amenzilor a fost obtinut in urma controalelor facute pe baza avertizarii de cod rosu, emisa marti, a doua zi cu temperaturi de peste 41 de grade Celsius. In cele doua zile cu temperaturi extreme inspectorii au verificat in principal "modificarea, reducerea si chiar intreruperea programului de lucru in unitatile care nu puteau asigura conditiile de mediu precizate de legislatia in vigoare", adauga Bratu.

In ceea ce priveste neregulile sesizate de inspectorii care au mers pe teren, cele mai multe au fost din capitolul neasigurarea primului ajutor pe timp de canicula - 23%, la egalitate cu lipsa masurilor de asigurare a conditiilor de microclimat, potrivit inspectorului Bratu. Alte nereguli au fost neasigurarea supravegherii medicale, nerespectarea masurilor pentru reducerea programului de lucru sau neasigurarea conditiilor minimale de munca pe timp de canicula.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.