„Lost", „Prison Break", „Grey’s Anatomy", „Heroes" si multe altele. Sint noile seriale cult. Unele m-au prins, altele m-au lasat rece, dar toate au lucruri in comun care m-au procopsit cu o nostalgie acuta.

Distributia e in mai toate seriile fragmentata atent, dupa ponderea etniilor. Avem citiva afroamericani, un indian, un asiatic (maximum doi) si o majoritate simpla de albi caucazieni. O alta majoritate este constituita din oamenii pur si simplu frumosi. Si nu vorbesc despre o frumusete de top-modele, ci una atent diseminata: de la figuri asimetrice cu un sex-appeal straniu pina la aparitii explozive de frumosi sau frumoase tipice. Este o reteta simpla si sigura, ramii tintuit in fata ecranului si pentru ca in spatele regizorului sta un director de casting genial. Mai e important faptul ca bugetele pentru seriale ating sume exorbitante, sume demne de Hollywood: efecte speciale, spectaculoase, multa vitalitate in filmari, figuranti cit cuprinde etc.

M-am trezit insa ca mi-e dor, printre atitea fete si baieti frumosi care spun cu farmec replici inteligente, de niste sitcomuri sau serii cu oameni mai putin aratosi. Mi-e dor de religia Seinfeld sau de cultul Soprano (proaspat incheiat peste Ocean). La un moment dat mi-am dat seama ca privesc o reteta mult prea dur aplicata si ca m-am saturat de corpuri bine lucrate, contorsionindu-se in evadari spectaculoase („Prison Break") sau pe plaje misterioase si periculoase („Lost"). Una dintre replicile cele mai clar parodice adresate acestui establishment al frumusetii este „Office" (am vazut doar varianta britanica), cu un personaj grasun (interpretat genial de Ricky Gervais) care duce penibilul pe cele mai inalte culmi.

Frumosii au cistigat pentru moment batalia. Sper sa asist la noi revanse simpatice venite din partea „uritilor". Cert e ca pofta de serial a crescut intr-un fel cu totul aparte. Faptul ca avem acces la sezoane intregi de „Lost" sau de „Prison Break" pe Internet face ca o noua mare distractie contemporana sa fie o vizionare-maraton a unei serii cult. Incercati, merita. Si cu frumosi, si cu uriti.