"(...) in sfarsit, cand ma gandesc ca natiuni intregi au fost exterminate numai ca sa lacrimeze ochii unui om mare, nu pentru ca a exterminat atat de multe, ci fiindca nu mai existau altele de exterminat, atunci eu, unul, mai ca as dori ca natura sa
"(...) in sfarsit, cand ma gandesc ca natiuni intregi au fost exterminate numai ca sa lacrimeze ochii unui om mare, nu pentru ca a exterminat atat de multe, ci fiindca nu mai existau altele de exterminat, atunci eu, unul, mai ca as dori ca natura sa ne fi crutat de aceasta capodopera a ei si ca pe lume sa nu se fi nascut nici un om mare". (Henry Fielding, "Jonathan Wild")
"Jonathan Wild" (Editura Nemira, Colectia "Clasic", traducerea Corneliu Rudescu) este cel mai satiric roman al lui Fielding. Descriind viata unui celebru delicvent al anilor 1720, el ataca societatea corupta in general. Cariera lui Wild santajistul este prezentata in paralel cu cea a primului-ministru al vremii respective, Sir Robert Walpole. Publicat in 1743, intr-o perioada cand romanul modern nu se impusese ca forma literara fixa, "Jonathan Wild" este in acelasi timp o satira politica incisiva si o explorare serioasa a "maretiei" si "bunatatii" umane. Henry Fielding s-a nascut in 1707 si a fost educat la Eton College. A scris piese de teatru, dar se retrage din dramaturgie si se rezuma la cariera de judecator de pace in 1748, in Widdlesex si Westminster, fara sa inceteze insa sa scrie articole satirice in jurnalele vremii. Primul sau suces romanesc este "Shamelo", iar in 1742 scrie "Joseph Andrews" care marcheaza cu adevarat debutul romancier al lui Fielding. In 1743 urmeaza "Jonathan Wild", insa opera sa fundamentala ramane "Tom Jones" (1749). (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.