Formele de viata extraterestra ar putea fi complet diferite fata de vietuitoarele de pe Pamint, concluzioneaza un raport recent al oamenilor de stiinta americani.

Cautarea vietii extraterestre ar trebui sa includa si „viata stranie", adica organismele a caror structura chimica nu se bazeaza pe proteine ADN, anunta un raport al Consiliului National de Cercetare (CNC) al Statelor Unite. „Cercetarea comitetului stiintific a explicat ca viata din univers este posibila si sub alte forme in afara de cea de pe Pamint", se precizeaza in documentul intitulat „Limitele vietii organice in sistemele planetare". Importanta regindirii vietii extraterestre este salutata si de Michael A. Mayer, directorul programului NASA de explorare a planetei Marte. „Raportul este o garantie pentru ca investigatiile noastre sa se desfasoare cu ochii larg deschisi", apreciaza Mayer, citat de ziarul „The New York Times".

In ciuda diferentelor evidente dintre un peste si un copac sau un mamifer si o insecta, vietatile care populeaza Terra prezinta asemanari uluitoare la nivel molecular. Tot ce sufla pe Pamint se reproduce pe baza informatiei codificate de acidul dezoxiribonucleic, nu poate supravietui in lipsa apei si are un metabolism bazat pe carbon. Totusi, ultimele cercetari din chimie si biologie au demonstrat ca viata se poate dezvolta si in alte medii diferite in afara de apa, cum este, de pilda, amoniacul lichid. La fel, s-a demonstrat ca organismele ar putea avea un metabolism bazat pe clor si sodiu, si nu pe carbon, asa cum se intimpla cu viata de pe Pamint.

Ultimele cercetari asupra conditiilor chimice ale vietii vor largi „plaja" de cautare a unor semne de viata extraterestra. Astfel, cercetatorii sugereaza ca s-a gresit atunci cind urmele vietii de pe Marte au fost cautate doar in regiunile unde existau sanse sa fie apa, adica in zonele de adincime, se arata in comunicatul de presa al CNC. Ideea ca viata poate fi sustinuta si de alte structuri chimice in afara celor carbonice pune intr-o noua lumina, de pilda, satelitul Titan al planetei Saturn. Exista dovezi ca aici ar exista, in combinatie, apa si amoniac, de unde si urgenta organizarii unei misiuni de explorare a acestui satelit. „Cercetarile de pina acum s-au concentrat doar pe viata similara cu cea de pe Pamint, singura forma de viata pe care o cunoastem. Noile informatii aduse de biologie si biochimie arata ca bazele vietii nu sint atit de clare pe cit ni se pare", explica profesorul in oceanografie John Baross.

„Trebuie sa cercetam toate posibilitatile chimice ale vietii, indiferent de forma lor", subliniaza, la rindul sau, Steven A. Benner de la Fundatia pentru cercetarea evolutiei moleculare din Gainesville. Indemnul biochimistului american priveste inclusiv investigarea vietii de pe Pamint. „Sint multe lucruri pe care nu le stim despre viata de pe Pamint", spune Baross, citat de „The New York Times".

El crede ca „inainte de viata pe care o stim a existat si o forma de viata stranie". Ciudatele organisme s-ar fi perpetuat prin acidul ribonucleic (ARN) si exista sanse mari sa fi supravietuit in colturile izolate ale planetei noastre, in adincul oceanului sau in desert. „Regiunea suboceanica reprezinta un univers primordial incredibil. Cine vrea sa caute ramasitele lumii bazate pe ARN trebuie sa se indrepte spre acest mediu", sustine Baross.

In urma extinderii criteriilor de definire a vietii, misiunile spatiale „vor fi nevoite sa largeasca cimpul de cautare a vietii extraterestre", se arata in comunicatul de presa al comisiei stiintifice americane. Astfel, misiunile planificate spre Marte vor trebui sa includa instrumente capabile sa detecteze nu doar carbonul organic, ci si fosforul sau sulful. De asemenea, viitoarele cercetari vor include si regiuni lipsite de apa, dar al caror mediu ar putea sustine „viata stranie", asa cum este satelitul lui Saturn. „Descoperirea vietii extraterestre, chiar si a celei primitive, in explorarea sistemului nostru solar ar avea un impact enorm asupra felului in care omul se autopozitioneaza in cosmos. Cel mai tragic ar fi ca explorarea americana a spatiului sa intilneasca viata extraterestra si sa nu o recunoasca", se concluzioneaza in raport.

Cititi raportul complet al cercetatorilor americani despre „viata stranie" pe www.cotidianul.ro/select