Democratul Tom Lantos, presedintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentantilor din Congresul SUA, a criticat virulent pozitia "antiamericana" a Kremlinului fata de planurile SUA de a instala unele componente ale sistemului american de
Democratul Tom Lantos, presedintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentantilor din Congresul SUA, a criticat virulent pozitia "antiamericana" a Kremlinului fata de planurile SUA de a instala unele componente ale sistemului american de aparare antiracheta in Europa Rasariteana, precum si fata de problema Kosovo si raporturile cu tarile vecine - Ucraina, Georgia si Estonia, transmite Rompres.
"Kremlinul stie mai bine decat oricine ca instalarea componentelor scutului american in Europa nu are nici o legatura cu Rusia, dar afirmatiile lui Putin se inscriu in retorica rautacioasa ce vine in aceste zile dinspre Moscova", a afirmat, la audierile din Congresul SUA, Tom Lantos. "De cand Putin e la putere, Rusia a inceput sa-si recastige influenta in Europa Centrala si de Est", considera Lantos, indicand ca "saltul pretului la petrol a dat posibilitate Kremlinului sa se afirme pe plan international nu prin forta armata, ci prin tactica economica dura a sucirii mainilor". Moscova "tine ostatica Europa Centrala si de Est, datorita energiei - mijlocul de existenta de care aceasta duce acut lipsa", a afirmat congresmanul american. Potrivit acestuia, "Rusia impiedica instalarea pacii in Balcani, prin refuzul de a coopera cu comunitatea internationala asupra reglementarii definitive a viitorului provinciei Kosovo". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.