In timp ce PD a sarit in apararea lui Traian Basescu, social democratii dau semne ca il lasa pe fostul sef al statului sa continue pe cont propriu toate razboaiele in care este implicat.

PD, printr-un comunicat semnat de presedintele Emil Boc, a replicat scrisorii trimise de catre Ion Iliescu presedintelui Traian Basescu, transmitindu-i fostului sef al statului ca asteapta retragerea sa din politica. „Ii cerem sa lase Romania sa-si urmeze linistita drumul european pe care a reusit sa-l gaseasca dupa mari intirzieri provocate de mineriade, lipsa reformelor si coruptia la nivel inalt, patronate trei mandate de fostul presedinte. (…) PD asteapta retragerea lui Iliescu din viata politica a Romaniei, considerind ca poporul roman a indurat prea mult din cauza mentalitatilor si a practicilor sovietice de care Iliescu nu a reusit sa se desprinda", spune in comunicat Emil Boc. In apararea lui Traian Basescu, atacat dur de Iliescu in scrisoarea sa, a sarit joi si liderul PD Cezar Preda, criticindu-l pe fostul sef al statului, pe care il considera „un bolsevic".

„Le stau ca un ghimpe in git", a comentat joi Iliescu, in replica la solicitarea lui Boc. El a refuzat sa extinda insa polemica dintre el si actualul sef al statului si la liderul PD: „Este de necomentat. Sa ma apuc sa intru in comentarii cu domnul Boc?!… Nu stiu cine este dl Boc si nu am de gind sa comentez bocisme".

Liderii PSD au reactionat diferit mai intii la scrisoarea fostului presedinte catre Basescu si apoi la cererea PD. Purtatorul de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu, crede ca scrisoarea lui Iliescu e „trista". „E un dialog pe care eu n-as vrea sa-l vad intre doi sefi de stat. Ei nu mai sint simple persoane fizice. Sint institutii. Ar fi o dovada de decenta sa nu aplice intre ei regulile de polemica agresiva, pe care le aplicam noi, ceilalti. Semnalul ar fi trebuit sa-l dea actualul sef de stat, care va fi si el in viitor un fost sef de stat. Un schimb de replici dure de genul asta aduce deservicii institutiei prezidentiale, care nu poate trai fara respect. Fie ca e vorba de un presedinte in functie sau de un fost presedinte. E trista! Mie mi se pare trista scrisoarea". Diaconescu nu da nici o sansa plecarii lui Iliescu din politica: „Solicitarea celor de la PD mi se pare ilegitima si agresiva. Cei care fac astfel de solicitari stiu ca n-au sorti de izbinda. Nici un partid nu are dreptul sa ceara intreruperea activitatii politice a altcuiva din alt partid". „Nu e treaba celor de la PD si nu trebuie sa le dam socoteala despre cine intra si cine iese din politica", spune si vicepresedintele PSD Rodica Nassar.

Ion Stan, vicepresedintele PSD care a solicitat explicit ca social democratii sa se solidarizeze cu presedintele lor de onoare, Ion Iliescu, asaltat de procese si contestari, il apara pe fostul sef al statului: „Pe temperaturile astea ridicate Traian Basescu si-a gasit un nou subiect de scandal: PSD si Ion Iliescu. Traian Basescu din asta se alimenteaza: din scandaluri. La aceste acuzatii nefondate si dezonorante pentru un sef de stat, Ion Iliescu raspunde punctual. Despre coruptie, insa, Traian Basescu ar trebui sa se fereasca sa vorbeasca. Dosarul Flota, care e un dosar de coruptie, n-a fost rezolvat inca. Traian Basescu sa nu vorbeasca de funie in casa spinzuratului. Cred ca va trece multa vreme pina cind Ion Iliescu va iesi din politica. Si cred ca va iesi asa cum a zis el, cu picioarele inainte".

Iliescu: „Niste mercenari ordinari" Solicitat telefonic sa comenteze faptul ca doua organizatii civice cer CNSAS sa cerceteze daca fostul presedinte a fost cadru militar sau al fostei Securitati, Ion Iliescu a ris: „Sint oameni cu mintea ratacita. Sint platiti, niste mercenari ordinari". In cererea depusa joi la CNSAS seful Asociatiei 21 Decembrie, Doru Maries, Asociatia 21 Decembrie si Alianta Civica solicita Consiliului sa verifice daca fostul presedinte Ion Iliescu a fost cadru militar sau ofiter al unui serviciu secret militarizat, „avind in vedere ca numerosi militari i-au ascultat ordinele date in mod direct sau indirect in perioada infractionala decembrie 1989-iunie 1990". Maries a declarat ca, dupa 22 decembrie 1989, Ion Iliescu nu avea nici un drept ca in calitate de civil sa dea ordine cadrelor militare, iar in iunie 1990 nu exista o Constitutie care sa ii confere fostului presedinte dreptul de a da ordine cu caracter militar.