Raportul Tismaneanu va fi publicat la Humanitas in urma unui contract semnat cu Administratia Prezidentiala.

Contractul de editare a Raportului Comisiei Prezidentiale de Analiza a Dictaturii Comuniste a fost semnat in urma cu doua saptamini cu Editura Humanitas, fara ca aceasta sa aiba competitori. „Nu a fost cazul sa organizam licitatie, pentru ca nu au fost implicate fonduri publice. Humanitas a avansat o oferta, care prevedea publicarea gratuita a documentului. Intrucit a initiat colectia «Procesul Comunismului», Humanitas avea profilul necesar ca editura", explica Valeriu Turcan, purtatorul de cuvint al Presedintiei. „Editura Humanitas a lansat o oferta clara, ferma si dezinteresata. Optiunea publicarii Raportului la Humanitas a fost a noastra (a editorilor), informind in acest sens Administratia Prezidentiala din al carei punct de vedere Raportul isi atinsese scopul", spune si Vladimir Tismaneanu, coordonatorul Raportului. Contractul cu Humanitas prevede ca nici editura, nici coautorii nu vor avea vreun beneficiu material, toti banii incasati din vinzarea cartii urmind sa fie donati Memorialului Sighet si Asociatiei Fostilor Detinuti Politici.

In aceste conditii, miza publicarii pentru editura este una simbolica. „Nu vorbim despre un best-seller, ci despre un text esential, cu valoare istorica si stiintifica, text a carui miza sta, de fapt, in chiar aparitia lui pe piata", spune Lidia Bodea, director editorial la Humanitas. Favorita pentru publicare era considerata, cel putin la nivel informal, Editura Polirom, inca dinainte de condamnarea oficiala a comunismului in baza Raportului. Mai ales ca, anterior, Administratia Prezidentiala semnase cu editura ieseana contractul de editare a Raportului Comisiei Prezidentiale de Studiere a Holocaustului, condusa de Elie Wiesel, publicat in 2005. „Administratia Prezidentiala nu ne-a solicitat o asemenea oferta si nici nu am avut informatii despre tinerea unei eventuale licitatii de oferte", spune Silviu Lupescu, directorul Polirom. De ce Polirom nu a mai apucat totusi sa-si prezinte oferta, desi are, ca si Humanitas, o colectie „Document" in cadrul careia ar fi putut aparea Raportul, coordonata chiar de un membru al comisiei, istoricul Andrei Pippidi? „Prezentarea Raportului in Parlament, discutiile si polemicile care au urmat au generat un cadru nou, in care am dorit sa actionam rapid in vederea publicarii", explica Vladimir Tismaneanu.

Raportul va fi lansat ca volum la Tirgul de carte „Gaudeamus", la sfirsitul lui noiembrie, iar primul tiraj va fi de 1.000 de exemplare. „Aceasta carte ar trebui sa apara in citeva milioane, pentru ca ea sa nu lipseasca din biblioteca nici unuia dintre noi. As adauga inca niste milioane, gindindu-ma ca e obligatoriu sa fie tradusa", spune Lidia Bodea.

Potrivit unuia dintre editori, Cristian Vasile, tirajul ar putea ajunge la 10.000 de exemplare. „Erorile inerente au fost corectate, iar Raportul este predat deja editurii. Nu au fost modificari de esenta, ci doar o inversare a ordinii capitolelor, in sensul ca incepe cu cele care prezinta cadrul represiunii si continua cu represiunea propriu-zisa", spune Cristian Vasile, expert in Comisia ce a activat anul trecut. El este, ca si multi dintre expertii ce au contribuit la Raport, membru in Comisia consultativa pe care a infiintat-o Traian Basescu. Aceasta va face o data la sase luni un raport cu propuneri, urmarind in principal implementarea recomandarilor din Raport, dar va contribui si la proiectul eventualei legi a lustratiei.