Proiectul de buget pentru anul 2008 a fost calculat, pe baza estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, la un curs de 3,28 lei/euro, ne-a precizat ieri Ministerul Economiei si Finantelor (MEF). In prezent, cursul variaza intre 3,12 si 3,13 lei pent
Proiectul de buget pentru anul 2008 a fost calculat, pe baza estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, la un curs de 3,28 lei/euro, ne-a precizat ieri Ministerul Economiei si Finantelor (MEF). In prezent, cursul variaza intre 3,12 si 3,13 lei pentru un euro.
De remarcat, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal, valoarea in lei a accizelor, si a taxei de prima inmatriculare, stabilite in euro, se determina prin transformarea sumelor la cursul de schimb valutar comunicat de BNR pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie a anului precedent. Acest curs se utilizeaza pe toata durata anului urmator. Practic putem presupune, ca in jurul date de 1 octombrie nivelul cursului se va situa undeva aproape de cel prognozat, adica 3,28 lei/euro.
Schita bugetului general consolidat pentru anul 2008, care a fost prezentata in sedinta de miercuri a Guvernului, prevede un deficit de 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB), ponderea veniturilor in PIB fiind estimata la 39%, iar nivelul cheltuielilor la 41,7% din PIB. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a aratat ca, nominal, deficitul prognozat pentru 2008 se ridica la 11,8 miliarde de lei, in crestere fata de nivelul din acest an, de 10,7 miliarde de lei. Pentru anul viitor este prognozat un Produs Intern Brut de 438,6 miliarde de lei (circa 133,7 miliarde euro la cursul de calcul al bugetului, de 3,28 lei/euro), iar rata inflatiei la 3,5%. Referindu-se la alocarile de la buget, ministrul Economiei si Finantelor a aratat ca unele ministere sau agentii "vor pierde in raport cu rata inflatiei", dar nici una nu se va situa sub nivelul nominal al anului trecut. "Practic, nu avem pierzatori. Chiar si Ministerul Apararii, in formula pe care o avem in acest moment, are o crestere de 200 de milioane de lei", a spus Vosganian. Pentru cheltuielile MapN, cu o pondere de 1,9% din PIB, nu este avuta in vedere o crestere a procentului. "In proiectia pe care am facut-o noi o majorare de 2,38% din PIB ar presupune un supliment financiar la bugetul Apararii de cel putin 500 de milioane de euro. In proiectia pe care am facut-o si in urma consultarilor cu primul-ministru, noi am propus o usoara crestere in termeni nominali, dar nu o majorare a procentului in PIB", a aratat Vosganian. Schita bugetului pentru 2008 ia in considerare si estimarea atragerii unor fonduri UE de 2,68% din PIB, reprezentand 3 miliarde de euro. Ministerele vor trebui sa elaboreze, pana in 30 august, structura de cheltuieli, cu salariile, cheltuieli de capital si cheltuielile pentru bunuri si servicii.
Deficit de 0,18% din PIB la 6 luni
Bugetul general consolidat a trecut in luna iunie pe deficit, diferenta negativa intre venituri si cheltuieli reprezentand 0,18% din PIB dupa primul semestru, au declarat surse din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), transmite Mediafax. La finele lunii mai, executia bugetara a indicat un excedent de 0,16% din PIB (606,7 milioane de lei), rezultat din venituri de 47,75 miliarde de lei si cheltuieli de 47,15 miliarde de lei.
Veniturile colectate in perioada ianuarie-iunie pe cele cinci mari componente ale bugetului general consolidat au insumat 55,34 miliarde lei, in urcare cu 17,78% fata de aceeasi perioada a anului 2006, doar taxele vamale mentinandu-se sub incasarile de anul trecut.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.