Piromanul este un tinar ortodox de 33 de ani, bolnav de schizofrenie, care a vizitat manastirile din Moldova.

Dupa citeva ore de audieri, politia din Békescsaba a dat publicitatii ieri primele informatii despre cel care a incendiat luni seara locasul de cult romanesc. Actele de vandalism nu au fost comise, asa cum se credea, de un grup de oameni, ci de o singura persoana: un tinar ungur, de 33 de ani, care sufera de schizofrenie. El este de religie ortodoxa, s-a nascut in Ungaria, iar din 1997, timp de patru ani si jumatate, a colindat manastirile din Moldova. Cind s-a intors in Ungaria, in 2002, a inceput tratamentul pentru schizofrenie si a devenit, in aceeasi perioada, membru al unei comunitati ortodoxe de sirbi, din apropierea Budapestei. In urma cu doi ani s-a mutat in Békescsaba si a intrat in comunitatea ortodoxa romana. El a mai povestit autoritatilor ca mergea des la biserica pe care a incendiat-o si cinta si in cor uneori.

Politistii au facut legatura cu el dupa un alt caz asemanator, in care acesta fusese suspect. Interogat, el a recunoscut cu seninatate si incendiul, si faptele din 20 iulie, cind a rasturnat stativele de luminari si a spart suporturile de sticla, provocind in total daune de 8.000 de euro.

Barbatul este retinut in prezent in arest, autoritatile demarind formalitatile pentru acuzarea sa. Politistii nu a reusit sa afle insa motivul pentru care tinarul a dat foc bisericii, asa ca au cerut ajutorul psihiatrilor, iar raportul acestora va fi dat publicitatii in urmatoarele zile.

Lupta cu diavolul Psihologul Anda Pacurar explica pentru Cotidianul gestul ungurului: „E posibil sa fi avut un episod delirant, de halucinatie. In astfel de momente, un bolnav psihic e capabil sa comita infractiuni si sa ii raneasca pe cei dragi. Nu cred ca a avut neaparat vreun conflict cu preotul sau cu comunitatea. Religia ii ajuta pe genul asta de bolnavi, pentru ca acolo gasesc intotdeauna un suport. Nici nu cred ca „s-a suparat pe Dumnezeu", dar ar fi putut sa aiba impresia ca cei din jur sint intruchiparea diavolului."