Justitia din statul lui Schwarzenegger a interzis comertul cu piele de cangur, o decizie care-l lasa descult chiar pe David Beckham.

Curtea Suprema a Californiei a hotarit sa interzica vinzarea pantofilor Adidas fabricati din piele de cangur, punind capat unei dispute legale care dureaza de mai multi ani. In ultimii patru ani, Adidas a cheltuit nu mai putin de jumatate de milion de dolari in actiuni de lobby pe linga Senatul Californiei, pentru a-i convinge pe senatori sa respinga legea care interzicea comertul cu piele de cangur.

„Vrem sa vedem cum aceste produse vor fi retrase din California si cum Adidas isi va investi banii in materiale sintetice. A folosi animalele salbatice pentru a face incaltaminte este inacceptabil", a declarat reprezentantul organizatiei Miscarea vegetariana internationala pentru reprezentarea animalelor, cea care a intentat procesul.

Decizia justitiei a fost primita bine si de David Beckham, recent transferat la echipa de fotbal californiana Los Angeles Galaxy. Fotbalistul a fost convins sa sustina cauza marsupialelor de catre sotia sa Victoria, care este vegetariana, si dupa ce a vazut imagini filmate prezentind masacrarea unor canguri in Australia. Surprinzator, noua echipa a starului britanic s-a disociat de el, sustinind ca interdictia impusa de justitie ii va priva pe jucatori de ghetele considerate foarte usoare si confortabile.

Adidas a protestat fata de decizie, invocind ca legile federale americane nu interzic comercializarea pielii de cangur si ca firma sprijinea chiar politica australiana de control al populatiei de canguri, care devine din ce in ce mai numeroasa. Purtatoarea de cuvint a companiei, Andrea Corso, a aratat ca Adidas nu foloseste pielea speciilor de canguri pe cale de disparitie si ca pantofii din piele de cangur reprezinta doar 1% din productia firmei. Mai mult, „foarte multi fotbalisti prefera ghetele din piele de cangur", a argumentat Corso.

California, al carei guvernator, Arnold Schwarzenegger, este cunoscut pentru promovarea politicilor ecologiste, este un adevarat rai al speciilor pe cale de disparitie. Legile californiene interzic comertul cu blanuri si piele de urs polar, leopard, tigru, lup, zebra sau elefant.