Presedintele Traian Basescu a participat, joi, la Santierul Naval Constanta, la ceremonia de botez a navei "Giada Histria". Ultima productie a Santierului Naval Constanta a fost botezata de Elisabeta Sandu, sotia presedintelui Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu. "Daca eu sunt , ea este nasa", a glumit Mircea Sandu. Alaturi de el a stat secundul Ionut Lupescu, imbracat in haine lejere, de vara. Sectorul VIP a fost completat de Serban Mihailescu, Adalbert Kassai, dar si oaspeti de peste hotare.

La ceremonie a participat si Traian Basescu, caruia toti i se adresau cu "Excelenta": "Nu pierd nicio ocazie sa revin in Santierul Naval, acolo de unde, pana la urma am plecat. Multi dintre dumneavoastra stiti, ne cunoastem de la receptia petrolierului de 157.000 de tone «Biruinta». A fost un moment extrem de important in cariera mea si a fost un moment foarte important pentru santier. Dupa 23 de ani, Biruinta este singura nava aflata inca in circulatie din seria ei. Asta inseamna si ca dumneavoastra ati construit-o bine si eu am condus-o bine, in primii ani de exploatare. (…) In 2002, dupa 110 ani de existenta, santierul poate sa spuna ca a primit un nou certificat de botez", a spus Basescu de la microfon, care a urmat sfaturile unui cameraman de a intoarce fata spre muncitorii din santier atunci cand isi tinea discursul.

Nava Histria Giada este cea de-a saptea nava din seria de tancuri petroliere, avand o capacitate de 41.000 tdw. Cu lungime de 180 metri, latime de 32 m, inaltime de 16,50 m si pescaj de 11 m, vasul este construit in sistem dublu corp, care ii asigura conditii sporite de siguranta la impact sau poluare. Gradul de automatizare ii permite navigarea fara echipaj in compartimentul masini.

Armatorul navei este Lara Marine Co Ltd Malta, dar petrolierul se va afla in managementul Histria Ship Management, firma omului de afaceri Gheorghe Bosinceanu.