Audio - Mircea Lucescu   Nu isi va sarbatori cu fast ziua de nastere, pentru ca va fi in avion, in drum spre Fenerbahçe, unde va avea un meci cu echipa, iar apoi urmeaza antrenamentele pentru Champions League. "Nu e timp de sarbatoriri, dar vom bea un pahar cu vin", a marturisit maestrul. Maine, Mircea Lucescu implineste 62 de ani.
"Lupta... existenta vietii mele""Am ramas in continuare acelasi. Toate acumularile facute de-a lungul timpului pentru mine nu au insemnat decat o experienta de viata. A fost ca un impuls pentru a atinge mereu alte unghiuri, a fost un izvor de mentinere a pasiunii. Niciodata nu am privit de sus tot ce s-a intamplat in urma mea. M-a interesat intotdeauna ce am lasat in urma mea din punct de vedere al relatiilor, din punct de vedere al cunostintelor, al amicitiilor, al respectului pentru toti cei cu care am lucrat. Performantele poate m-au ajutat sa devin mai intelept. Sunt acelasi cum am fost acum 30-35 de ani, cand am inceput aceasta cariera. Nu pe toata lumea schimba succesul... Sunt multumit ca sunt sentimental, pentru ca inseamna ca traiesc cu o intensitate de doua ori mai mare decat aceia care sunt mai putin sentimentali... sa nu le zicem reci. Am avut prea multe alte satisfactii ca sa pretind sa am si noroc. Am scris o carte, «Mirajul gazonului», in care am spus, desi eram foarte tanar, ca lupta este existenta vietii mele. Lupta in primul rand cu mine insumi. La sfarsit, norocul absolut a fost de partea mea. Norocul, sansele legate de evenimente, de situatii poate ca nu au fost cele pe care ar fi trebuit sa le am. Dar, daca privesc in urma, am fost un om extrem de norocos.


Mi-as dori un om asa cum am fost eu in perioada de zece ani in care am fost capitan al echipei nationale. M-am preocupat in primul rand de ceilalti. Intotdeuna cand le vorbesc jucatorilor mei le spun ca am nevoie de mintea lor, nu de picioarele lor. Picioarele lor nu ma pot ajuta cu nimic daca mintea lor nu este bine controlata. Cred ca peste tot in viata este acelasi lucru. Trebuie sa dam importanta formarii mintii oamenilor.


Nu m-am gandit la vreun cadou special pentru ziua mea. Nu e foarte placut, dupa o anumita varsta, sa incepi sa numeri anii. Parca as prefera sa nu mai punctez de fiecare data acest eveniment. Dar asta nu inseamna ca cei din jurul meu ma vor lasa. Cu siguranta ca in camera mea vor fi flori. In rest, ei au o maniera aparte de a sarbatori, cu discursuri, cu poezii, cu flori, cu delegatii...


Ce inseamna fericirea? Are o scara valorica atat de intensa... Cand crezi ca esti fericit, totdeauna mai vrei ceva. Mai astepti ceva de la viata. Viata mea s-a desfasurat de asa natura incat niciodata nu mi-am dorit ceva. Lucrurile au venit organizat, in functie de cat de mult am crezut in ele. Dorinta vine si pleaca, vointa e cea care ramane... puternica."