Regia a cumparat calculatoare la un pret de peste 14.000 de euro bucata.

Pentru ca au incheiat un contract de aproape 1,2 milioane de euro pentru achizitia de calculatoare, aparate foto, imprimante, cititoare optice si scannere la preturi de zece ori mai mari decit cele de pe piata, doi angajati ai Regiei Autonome Administatia Patrimoniului Protocolului de Stat - Emilia Serban, director economic, si Ecaterina Sava, sefa Biroului Pasapoarte - au fost demisi joi de seful Secretariatului General al Guvernului, Ilie Bolojan. „Am crezut ca s-a gresit cu virgula, pentru ca la o analiza banala se constata ca, in orice magazin, preturile sint de zece ori mai mici. Cind i-am intrebat pe cei care au negociat daca stiu care este pretul pietei, mi s-a raspuns ca nu este important pretul pietei pentru ca este o negociere directa si preturile trebuie sa fie rezonabile", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Bolojan.

Corpul de Control al Guvernului a demarat o verificare pentru a constata daca mai sint si alte persoane vinovate. In 2001, pentru a asigura tiparirea noului tip de pasapoarte, RA-APPS a semnat un contract in valoare de 35,5 milioane de euro cu firma Bundesdrukerei. „Fiind ultima transa de achizitii inainte de schimbarea pasapoartelor s-au gindit sa stabileasca niste preturi incredibile. Un calculator costa 14.139 de euro, un aparat foto Olympus - 8.975 de euro, un scanner - 2.235 de euro. Preturile sint de zece ori mai mari decit in mod normal, iar Regia a platit in avans 25% din pret", a precizat seful SGG.

Ilie Bolojan a aratat ca, dupa ce a fost declansata ancheta interna, firma furnizoare a venit cu o oferta care l-a pus si mai mult pe ginduri. „In mod ciudat, zilele acestea am primit de la firma un fax in care ne-au anuntat ca s-a facut o greseala si ca preturile sint mai mici, un scanner fiind acum 517 euro, de exemplu. S-a ajuns la o factura de 352.962 de euro, in loc de 1,2 milioane de euro. Asta inseamna ca avansul a acoperit toata factura", a spus seful SGG.