Pe teritoriul autoproclamatei republici abhaze, de la Marea Neagra, autoritatile de la Moscova intentioneaza sa amplaseze obiectivele-cheie care vor asigura constructia infrastructurii olimpice pentru Jocurile de Iarna din 2014. Volumul investitiilor este estimat la sute de milioane de dolari, insa acest triumf economic al Abhaziei ar putea sa coste scump Rusia, considera miercuri, in pagina sa electronica, cotidianul rusesc Nezavisimaia Gazeta, care anticipeaza escaladarea relatiilor ruso-georgiene si aparitia unor noi obstacole in calea aderarii Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).
Potrivit publicatiei citate, Moscova va construi in Abhazia noi intreprinderi de fabricare a cimentului si caramizilor, pentru a putea sustine constructia complexului olimpic din Soci. Numai in constructia unei singure fabrici abhaze de ciment de la Tkvarceli, autoritatile ruse intentioneaza sa investeasa in jur de 170 milioane de dolari.
Pretinsul ministru de Externe al Abhaziei, Serghei Samba, a declarat ca Guvernul rus discuta posibilitatea unor investitii importante in renovarea statiunilor din Abhazia, regiune a Georgiei ce se invecineaza cu Soci, litoralul rusesc al Marii Negre. "Este clar ca Olimpiada va atrage un numar mare de vizitatori, iar ei ar putea sa se cazeze in hotelurile de pe partea abhaza", a indicat Samba, intr-o declaratie pentru aceeasi publicatie. "Intr-un cuvant, Abhazia a fost inclusa in zona olimpica si noi ne legam sperantele de a relansa economia cu ajutorul investitiilor ruse", a concluzionat asa-zisul sef al diplomatiei de la Suhumi, capitala Abhaziei. (D.E.)