Aleksandr Vinokurov a fost depistat pozitiv, iar Uniunea Ciclista Internationala anunta ca a mai descoperit un trisor in Marea Bucla 2007.

Au trecut aproape zece ani de cind dopajul a improscat ciclismul cu singe oxigenat si chimicale interzise. Era 1998, iar ceea ce avea sa urmeze Afacerii Festina avea sa fie mai mult o isterie antidoping decit o lupta propriu-zisa, din care rutierii au retinut in principal ca politia se comporta abuziv. Au continuat insa sa se dopeze din ce in ce mai performant si, rind pe rind, le-au fost trecute numele la indexul rusinii, mai toti marii ciclisti avind palmaresul iradiat de ademenitoare otravuri.

Marti seara, testul onestitatii a fost picat de Alexander Vinokurov, ultimul supravietuitor al unei generatii bolnav de performante, ai carei lideri exponentiali au fost hotul cinstit Lance Armstrong si eterna sa victima, Jan Ullrich. Considerat erou dupa ce a cistigat doua etape in Marea Bucla 2007, kazahul a fost gasit vinovat ca a apelat la transfuzii sangvine cu putin inaintea contra cronometrului individual cistigat simbata, la Albi. Vinokurov a cerut o contraexpertiza, dar a fost imediat suspendat de propria-i echipa, Astana, care, la presiunea organizatorilor, a acceptat si ea sa se retraga din concurs. „Este un mare soc pentru noi", declara Marc Biver, directorul echipei Astana, insa inocenta sa ascunde istorii controversate. Gruparea este continuatoarea lui Liberty Seguros, precedentul team al lui Vinokurov, care anul trecut nu a fost lasat sa ia startul in Le Tour, fiind centrul afacerii Puerto. Cum Liberty Seguros aproape s-a dezintegrat dupa respectivul scandal, s-a creat noua echipa, al carei nume este acelasi cu al capitalei Kazahstanului, Astana. Bazele sale au fost puse de un celebru ciclist elvetian al anilor ’90, Tony Rominger, a carui cariera s-a impletit armonios cu a unui medic la fel de faimos, Michele Ferrari, despre care se spune ca l-a ajutat pe Armstrong sa cistige de sapte ori Turul Frantei. Intimplator sau nu, la inceputul acestei luni, Vinokurov recunostea ca a avut o relatie profesionala cu doctorul Ferrari: „Nu este medicul meu, ci este antrenorul meu particular".

In plus, pentru Astana este al doilea control pozitiv in citeva luni, germanul Matthias Kessler fiind gasit dopat cu testosteron la un control efectuat in luna aprilie.

Imediat dupa anuntul cu Vinokurov, fortele de ordine franceze au descins in forta la hotelul din Pau al echipei, pentru perchezitii. Au parasit locul putin mai tirziu, fara a face vreun comentariu, dar cu mai multe lucruri confiscate, inclusiv saci de gunoi plini cu diverse obiecte. In acelasi timp, atacuri si suspiciuni apar si in ceea ce-l priveste pe unul dintre potentialii cistigatori ai Le Tour, danezul Michael Rasmussen, blamat inclusiv de directorul general al organizatorilor, Patrice Clerc: „Rasmussen nu ar fi trebuit sa ia startul in acest tur. Sintem intr-o criza de campioni, iar aspirantii la acest statut ar trebui sa aiba o tinuta ireprosabila". Autoritatile cicliste internationale sint inca derutate si nu stiu ce decizie sa ia referitor la Rasmussen, care s-a sustras unor controale antidoping pe care ar fi vrut sa i le faca federatia daneza. Uniunea Ciclista Internationala anunta ieri ca va comunica foarte rapid un nou caz de dopaj in Turul Frantei, in urma unui control efectuat joia trecuta, dupa etapa a 11-a.

ETA a dat cu bombe in Pirinei Caravana a facut ieri o bucla de citeva zeci de kilometri prin nordul Spaniei, parcursul dovedindu-se foarte primejdios. O persoana care sustinea ca reprezinta organizatia separatista basca ETA a insistat ca gruparea a instalat bombe de-a lungul traseului iberic. De altfel, s-au produs doua explozii de intensitate redusa pe traseu, insa ele nu au afectat traseul din Pirinei al Turului.

Moreni – al doilea dopat in Turul Frantei Danezul Rasmussen a cistigat lejer ultima etapa de munte, intre Orthez si La Gourette-Col d'Aubisque, si, daca dopajul nu-i joaca vreo festa, va cistiga duminica Turul Frantei. Purtatorul tricoului galben l-a invins pe americanul Levi Leipheimer (Discovery) cu 25 de scunde, in timp ce al treilea s-a clasat Alberto Contador (Discovery), al doilea in ierarhia generala. Intre timp, scandalurile au continuat si in etapa de ieri a Marii Bucle. Dupa protestul de la start a opt echipe, a fost dat publicitatii si al doilea nume de ciclist descoperit pozitiv. Conform "L’Equipe", acesta este Cristian Moreni de la Cofidis, testosteronul ridicat descoperit in etapa a 11-a fiind cel care l-a tradat, asa cum o facuse si cu un alt rutier prezent in Tur, Patrick Sinkewitz. Cristian Moreni (34 de ani) a cistigat tricoul rosu la editia din 2000 a Turului Italiei si a fost campion al Italiei pe sosea, in 2004. Inaintea etapei terminate aseara, Moreni ocupa locul 52 in clasamentul general al Turului Frantei.

Cele mai mari scandaluri de dopaj din istoria ciclismului, pe www.cotidianul.ro/select