Sub un titlu usor senzationalist "Criza de regim la Bucuresti", publicatia franceza Politique internationale a tiparit un interviu cu Traian Basescu.
Un anunt de nuanta mai mult decat autopublicitara, dar ce spunem noi? de laudarosenie de-a
Sub un titlu usor senzationalist "Criza de regim la Bucuresti", publicatia franceza Politique internationale a tiparit un interviu cu Traian Basescu.
Un anunt de nuanta mai mult decat autopublicitara, dar ce spunem noi? de laudarosenie de-a dreptul, de pe site-ul revistei, tine sa ne avertizeze ca e vorba de "cea mai influenta revista francofona din lume, consacrata chestiunilor internationale, in care se exprima sefii de stat si de guvern, liderii politici si experti de seama.
Publicatia trimestriala frantuzeasca, implicata in noiembrie 2004, prin Mihnea Berindei, intr-un scandal tipic dambovitean (acuzatii de publicitate mascata facuta guvernului Adrian Nastase, amenintari cu darea in judecata din partea lui Mihnea Berindei), e citita, se presupune, de straini, si nu de strainii care cumpara pe aeroporturi romane politiste sau magazine de mondenitati, ci de strainii interesati, prin profesie si preocupari, de ce se mai intampla in tara numita Romania, pe care ar vrea s-o viziteze sau in care chiar sa investeasca.
Gratie ziarului Ziua, bastinasii au putut citi si ei interviul, in varianta romaneasca, desigur. Pe bastinasii aflati in concubinaj cu Traian Basescu de doi ani si ceva, interviul nu i-a surprins. Ba chiar multi dintre ei, stiindu-i domnului presedinte ticurile, maniile si obsesiile,
s-au mirat nitel la reactia extrem de dura a lui Ion Iliescu.
Vazut ca un interviu de consum intern, cel dat de Traian Basescu publicatiei francofone nu merita nici osteneala unui rand de text, d-apoi cea presupusa de redactarea unei Scrisori de cateva pagini.
La un moment dat, Traian Basescu, obsedat de a gasi Suspendarii o alta justificare decat incalcarile sistematice ale Constitutiei, o pune si pe seama faptului ca "Fostul presedinte, Ion Iliescu, e si el anchetat pentru crimele comise in timpul Revolutiei din 1989 si descinderile minerilor din 1990". Ca persoana care participa din cand in cand la sedintele CSM, Traian Basescu ar fi trebuit sa puna cuvantul crime in ghilimele, pentru a arata ca e vorba de o acuzatie adusa de altii si pe care domnia sa nu si-o asuma. Interlocutorului jurnalistei din Franta nu i-a trecut asa ceva prin cap. Intentia sa a fost de a-l acuza fatis pe Ion Iliescu de crimele din decembrie 1989, desi, intre noi fie vorba, cand era ministrul Transporturilor in guvernul Roman n-a cutezat sa-l denunte pe Ion Iliescu nici macar cu o adiere a gurii.
Familiarizati cu deraierile lui Traian Basescu nu numai de la linia ceruta de cea mai inalta functie in stat, dar si de la bunul-simt, romanii nici n-au tresarit macar la un asemenea atac de tasti-basti politic. N-au tresarit nici la alte note definitorii ale raspunsurilor date de Traian Basescu. Asa cum ar fi, de exemplu, uriasa disponibilitate de a minti pe loc si fara scapare. Sub acest semn, Traian Basescu pune iesirea PD din guverne pe seama "Sprijinului dat premierului de Mircea Geoana, presedintele PSD, si al lui Iliescu".
Nu mai e insa un secret pentru nimeni faptul ca iesirea PD de la guvernare a fost opera exclusiva a lui Traian Basescu. Domnia sa i-a imboldit pe ministrii PD sa-l atace pe Calin Popescu Tariceanu in public, sa-si dea poalele peste cap la sedintele guvernului, sa creeze  in interiorul Guvernului un soi de miniguvern condus de presedinte.
Si, totusi, reactia lui Ion Iliescu e justificata.
Bun cunoscator al politicii la nivel inalt, fostul presedinte si-a dat seama ca interviul se adreseaza unor oameni care cunosc putine lucruri sau chiar habar n-au de ce se intampla in Romania.
Acesti oameni, majoritatea cu functii importante in Vest sau chiar pe glob, vor fi ramas cu impresia, citindu-l in franceza pe Traian Basescu, ca Ion Iliescu a comis in decembrie 1989 crime pentru care e pe cale sa fie trimis in fata plutonului de executie.
Nu e singura impresie nenorocita pe care o pot avea cititorii publicatiei Politique internationale. Intreg interviul e o denuntare a Romaniei de azi ca tara unui dezastru social si politic.
O tara condusa de oligarhi.
O tara in care Parlamentul fabrica legi in favoarea marilor  corupti.
O tara in care premierul face presiuni asupra justitiei.
O tara in care guvernul e in serviciul grupurilor nelegitime de interese.
O tara in care elita politica n-are nici o legatura cu identitatea europeana.
Ce mai incolo si incoace!
Nu o tara, ci o mlastina!
Si-n mijlocul acestei mlastini a coruptiei, a Securitatii, a retelelor mafiote, prin care misuna, ca niste taratoare, politicienii, se ridica falnic, neincovoiat de vanturi, noul Stejar al neamului, Traian Basescu.
Strainilor care citesc acest interviu le e clar un lucru: daca vor sa vina in Romania, trebuie sa aterizeze direct in Dealul Cotrocenilor.
Si nu pe sol, ci pe varful Stejarului.
E singura oaza de civilizatie din Romania!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.