Liderul de la Kremlin a acuzat Londra ca a jignit poporul rus prin promovarea unor viziuni coloniale.

Cazul asasinarii lui Aleksandr Litvinenko creeaza in continuare tensiuni intre Moscova si Londra. Vladimir Putin a acuzat ieri Marea Britanie ca a jignit poporul rus, pe toata durata acestui scandal, prin promovarea unor politici si conceptii coloniale. Potrivit liderului de la Kremlin, cererea Londrei de a-l extrada pe Andrei Lugovoi, principalul suspect in cazul Litvinenko, este ofensatoare. „Britanicii ne cer sa ne schimbam constitutia, ceea ce e insultator la adresa natiunii si a poporului nostru. Nu constitutia rusa trebuie schimbata, ci mintea britanicilor. Propunerile pe care ni le fac releva clar reminiscente ale gindirii coloniale", a spus Putin, intr-o interventie televizata.

Potrivit cotidianului britanic „Daily Telegraph", aceasta iesire a lui Vladimir Putin este cel putin bizara. Ea scoate in evidenta o pozitie opusa celei afisate de presedintele rus in timpul unei conferinte internationale de presa, de saptamina trecuta. Atunci, liderul de la Kremlin a numit scandalul diplomatic cu Londra „o minicriza" si a dat asigurari ca relatiile dintre cele doua state se vor normaliza.

Nici Londra nu pare dispusa sa cedeze in acest diferend. La inceputul saptaminii, premierul Gordon Brown a cerut din nou extradarea lui Andrei Lugovoi, pentru a fi judecat in Marea Britanie. „Nu e posibil ca un om sa fie asasinat pe teritoriul britanic, iar cind autoritatile noastre vor sa aresteze pe cineva din alta tara sa constate ca nu pot face asta", a declarat Gordon Brown.

Aleksandr Litvinenko, fost agent KGB, convertit in critic al Kremlinului, a murit in noiembrie anul trecut, la Londra, in urma unei contaminari cu poloniu radioactiv. Anchetatorii britanici l-au identificat ca principal suspect pe un alt agent KGB, Andrei Lugovoi, care se afla in Rusia. Londra a cerut extradarea sa, dar Kremlinul a refuzat solicitarea. Motivul? Constitutia rusa nu permite extradarea propriilor cetateni. Dupa acest refuz, Rusia si Marea Britanie au intrat intr-un adevarat razboi diplomatic, care dureaza deja de citeva saptamini.