Social democratii agita iar motiunea de cenzura ca sa faca rost de bani pentru propriile primarii.

„Pe rupte". Asa fura guvernantii actuali, in opinia lui Titus Corlatean, secretar general al PSD si membru al fostului guvern Nastase. Corlatean a afirmat ca puterea instalata in decembrie 2004 fura fara ca institutiile statului sa reactioneze. Acestea ar trebui sa verifice - spune liderul PSD - unele informatii vehiculate in presa referitoare la „mafia pedista a asfaltului", la licitatiile care ar fi cistigate invariabil de firme „apropiate" de PD, la incredintarile fara licitatii ale unor lucrari in domeniul transporturilor si amenajarilor rutiere catre firme „apropiate" de PD, la „inlocuirile permanente de borduri", la „mafia imobiliara a PD", la desfiintarea unor firme din industria de aparare din interes imobiliar. Declaratiile lui Titus Corlatean vin la scurt timp dupa ce Traian Basescu afirma ca, daca in timpul PSD s-ar fi furat mai putin, parte din pensionari nu ar fi in dificultate.

In conferinta de presa de ieri, Corlatean a dat mai multe avertismente. Secretarul general al PSD i-a solicitat actualului ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, sa clarifice o afirmatie mai veche, potrivit careia la minister nu ar exista nici un document care sa ateste existenta gripei aviare in anul 2006 in Romania. El a afirmat ca, daca lucrurile stau intr-adevar asa, atunci nu se justifica sumele de zeci de milioane de euro cheltuite de autoritati pentru eradicarea gripei aviare. Corlatean a solicitat, de asemenea, DNA, DIICOT si Parchetului General sa confirme sau sa infirme informatiile vehiculate in unele medii, potrivit carora impotriva unor lideri ai PD ar exista dosare penale in faza de cercetare. Corlatean nu a precizat despre care lideri democrati ar putea fi vorba in aceste presupuse dosare.

PSD pare decis sa loveasca in toate directiile. Tot ieri, Titus Corlatean a amenintat din nou guvernul Tariceanu cu o motiune de cenzura parlamentara. Desi Parlamentul se intruneste abia la inceputul lunii septembrie, PSD spune ca va initia motiunea. „Daca Guvernul nu va suplimenta, la rectificarile bugetare din urmatoarele saptamini, sumele alocate localitatilor conduse de primari social democrati, PSD nu mai are nici un motiv sa tina in viata acest Guvern", a spus Corlatean. El a acuzat Guvernul ca tolereaza si continua „practica abuziva si discriminatorie" fata de comunitatile conduse de primari social democrati, carora le aloca foarte putini bani de la bugetul de stat. Corlatean a afirmat ca fondurile alocate de Executiv comunitatilor locale sint dirijate exclusiv catre cele conduse de primari ai PNL si PD.

Pe de alta parte, PSD ii baga pe guvernanti la cheltuieli. Vicepresedintele PSD Ilie Sirbu a propus ieri ca Guvernul sa intervina in zonele calamitate de seceta si sa cumpere vitele oamenilor pentru prevenirea „scenelor apocaliptice" din localitatile afectate de seceta, unde animalele mor de sete sau sint vindute la preturi infime. Guvernul ar trebui sa procedeze la achizitionarea acestor animale, in colaborare cu firme de procesat carne, pentru constituirea unor rezerve de carne inghetata sau conserve. Sirbu a mai spus ca Uniunea Europeana permite alocarea unor fonduri de compensare in caz de calamitati naturale, cum este seceta prelungita cu care se confrunta Romania, cazuri similare existind, in 2005, pentru Portugalia si Spania.