In Marea Britanie a fost autorizata in premiera o tehnica medicala pentru prevenirea cancerului. Metoda va fi aplicata in cazul unui embrion uman obtinut prin fertilizare in vitro. Copilul care se va naste nu va suferi de cancer de san si de ovar. &
In Marea Britanie a fost autorizata in premiera o tehnica medicala pentru prevenirea cancerului. Metoda va fi aplicata in cazul unui embrion uman obtinut prin fertilizare in vitro. Copilul care se va naste nu va suferi de cancer de san si de ovar.     Autoritatea britanica pentru fertilizare si embriologie (Human Fertilisation and Embryology Authority - HFEA) a permis unui cuplu fertil sa recurga la tehnica de diagnostic preimplant. Astfel, cei doi vor avea dreptul de a apela la fertilizare in vitro si de a selectiona un embrion din care s-a extras gena responsabila pentru cancerul mamar si cancerul ovarian. Pana in prezent, atat in Marea Britanie, cat si in Franta, tehnica de diagnostic preimplant nu era autorizata decat pentru prevenirea nasterii unor copii despre care se stia cu certitudine ca ar fi suferit de boli genetice grave precum mucoviscidoza, hemofilia sau distrofia neuro-musculara.     TEHNICA DE DIAGNOSTIC. Potrivit cotidianului britanic The Times, tehnica de diagnostic preimplant pentru prevenirea cancerului va fi pusa in practica de o echipa coordonata de medicul Paul Serhal, de la University College Hospital din Londra. Specialistul estimeaza ca in viitor formele de cancer care se transmit pe cale genetica vor putea fi eradicate in familiile predispuse la anomalii genetice responsabile pentru aparitia tumorilor. Or, despre cancerul de san si de ovar se stie cu certitudine ca sunt ereditare. Principala gena implicata in aparitia acestora (BRCA1) sufera mutatii care determina un risc de aparitie a cancerului mamar situat intre 60% si 80% si a cancerului ovarian de 40%. Tehnica diagnosticului preimplant permite extragerea genei BRCA1 din embrion, astfel incat viitorul copil sa fie protejat 100% de cancer de san si de ovar.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.