Universitatea de vara care se desfasoara anual, in luna iulie, la Baile Tusnad, avea anuntat ca prim eveniment intalnirea dintre liderul UDMR, Marko Bela, si Tökes Laszlo. Ca si in cazul altor intalniri planificate, nici aceasta nu a avut loc. Miza punerii fata in fata a celor doi a crescut an de an. In 2007, ea pare sa fi capatat un caracter de urgenta. Episcopul Tökes Laszlo este candidat pentru Parlamentul European (PE) al principalelor organizatii civice maghiare: Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania, Uniunea Civica Maghiara, Consiliul National Secuiesc, Consiliul Tineretului Maghiar, Tineretul Maghiar Ardelean, Asociatia Civica Maghiara din Bihor. Se pare ca numarul sustinatorilor este important, dar nu atat incat sa-i asigure depasirea normei de reprezentare. Suficient totusi pentru a impiedica UDMR sa atinga pragul de 5%. UDMR i-a facut lui Tokes Laszlo oferta sa intre pe lista candidatilor UDMR asigurandu-i un loc eligibil. Tokes Laszlo, ca si formatiunile care-l sustin, doreste stabilirea unei proceduri care sa tina seama de variatele optiuni politice din comunitate.
Logica cere ca cele doua parti sa ajunga la un compromis. De la distanta, solutia pare elementara: acea strategie care asigura prezenta maghiarilor la Bruxelles. In realitate, nu locurile in Parlamentul European reprezinta adevarata miza a actualelor dezbateri. Maghiarii transilvaneni pot spera la doua mandate de europarlamentar. Cat vor conta ei pentru temele de acasa ale maghiarilor din Romania? Prea putin. Europarlamentarii transilvaneni nu pot invoca nici macar rolul de contact si de lobby care mareste esential importanta unui mic grup sau a unei persoane. Vocea maghiarilor este de mult timp reprezentata si sustinuta in Parlamentul European de colegii lor de la Budapesta.
Pentru maghiarii din Romania conteaza cu adevarat ce se va intampla la testul electoral din 2008. "Batalia pentru 5%" e din ce in ce mai dificila. Criticile la adresa UDMR venite din cadrul comunitatii maghiare sunt de la an la an mai radicale, lista reprosurilor se mareste. Felul in care maghiarii au votat la referendumul pro sau anti-Basescu reprezinta doar ultimul mesaj asupra distantei crescande dintre UDMR si sustinatorii sai traditionali. Multe tin de imagine si sunt trecatoare. Un aspect ramane insa de esenta: negarea democratiei in cadrul comunitatii maghiare. In 2004, UDMR a impus prin legea electorala conditii prohibitive oricarui contracandidat posibil. Peste acest derapaj nu se poate trece.
Or, Tökes Laszlo si formatiunile ce-l sustin au pentru prima oara posibilitatea sa impiedice atingerea de catre UDMR a obiectivului stabilit: locurile din Parlamentul European. Este poate unica ocazie, pana in 2008, ca adversarii UDMR precum Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania sa "supuna" Uniunea principiului competitiei loiale in lupta pentru reprezentarea maghiarilor in Parlamentul Romaniei. Repercusiunile pentru UDMR, ample, ar include renuntarea la actuala forma a proiectului de statut al minoritatilor si pierderea unor locuri in favoarea adversarilor politici. Existenta unei liste a intregii minoritati maghiare ar linisti insa temerile ce privesc atingerea pragului de 5% si ar intari forta de negociere a reprezentantilor ei - astazi slabita de contestatiile interne. Probabil, comunitatea ar castiga. Contextul arata greutatea deciziilor care se afla astazi pe umerii lui Tökes Laszlo si Marko Bela.